13 özel okula rekabet soruşturması « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

13 özel okula rekabet soruşturması


11 Kasım 2022’de gerçekleştirilen toplantısında, İstanbul’da faaliyet gösteren Fransa menşeili 5 özel eğitim kurumunun, ortak fiyat tespiti yaparak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4’üncü maddesini ihlal ettikleri iddialarını ele alan kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri ciddi ve yeterli bularak Özel Saint-Joseph, Özel Saint Benoît, Özel Notre-Dame de Sion, Özel Saint-Michel, Özel Sainte Pulchérie Fransız liseleri hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

class=”medyanet-inline-adv”>

Kurul, 23 Kasım 2022 tarihli toplantıda ise ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel okullar ve Türkiye Özel Okullar Derneği hakkında, ilgili kanunun aynı maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik ön araştırmayı ele aldı. Kurul, Ankara merkezli faaliyet gösteren ABC Koleji, Aydın Yayıncılık (Nesibe Aydın Eğitim Kurumları), Çözüm Dergisi (Çözüm Koleji), ESS Eğitim (Beştepe Koleji), Maya-Gen Eğitim, Özel Arı Eğitim, Sınav Koleji ve Yükselen Koleji hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma açılacak okullar arasında yer alan Maya Koleji, eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kurucusu olmasıyla da biliniyor. Selçuk, daha sonra okuldaki hisselerini devretmişti. 

Soruşturmaya konu olan Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi, “Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır” hükmünü içeriyor. Soruşturmaların şikayet üzerine başladığı, ön araştırma sürecinin birkaç aydır sürdüğü ve soruşturmanın, okulların ortak fiyat belirleyip belirlemediği yönünde yoğunlaşacağı öğrenildi.

class=”medyanet-inline-adv”>

‘Kabul edilebilir değil’

Konuyla ilgili görüş aldığımız Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk şunları söyledi: Hiçbir sektörde olmadığı kadar baskı, kontrol ve fiyat belirleme bizde var. Okullar ortak fiyat belirledi deniyor. Mümkün değil. Rekabetle ne ilgisi olduğunu anlamış değiliz. Herhangi bir soruşturma açılmadan sadece ‘Soruşturma açılacak’ şeklinde bu okulların böyle ifşa edilmesi kabul edilebilir değil. İmaja böylesine bir zarar vermenin doğru olduğunu düşünmüyoruz. Okullar zaten zor durumdayken ortak bir düşman yaratılması, okulların bu denli üzerine gidilmesi doğru değil. – EĞİTİM SERVİSİ