1 trilyon dolarlık müjde! ’50 yıl yetecek gaz burada işlenecek’ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

1 trilyon dolarlık müjde! ’50 yıl yetecek gaz burada işlenecek’


Yılın son Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirildi. 3 saat 45 dakika süren toplantının ardından Erdoğan, özetle şu açıklamalarda bulundu:

class=”medyanet-inline-adv”>

MÜCADELEDEN VAZGEÇMEDİK: Enerjide dışa bağımlılığımızın azalması için yerli kaynaklarımızın daha fazla kullanımı temel hedeflerimizden biri olarak belirledik. Bu anlayışla petrol ve doğal gaz aramalarına başladığımızda nice şantaja nice yıldırma çabasına nice ambargoya nice içeriden ve dışarıdan gizli açık tehdide maruz kaldık, ama biz mücadeleden asla vazgeçmedik.

7 GÜN 24 SAAT ESASLI ÇALIŞMA: Bu kararlı ve dik duruşlu çabalarımızın karşılığını Karadeniz’deki 320 milyar metreküplük ilk keşfimizle aldık. Zaman içerisinde yeni keşiflerle bu sahadaki rezervimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Yerli doğalgazımızı 2023’te milletimizin hizmetine sunmak için gece gündüz çalışıyoruz. Sakarya gaz sahasında yeni sondajlar var. Fatih Sondaj Gemimiz 29 Ekim günü Cumhuriyetimizin 99. yıldönümünde Çaycuma 1 sahasında yeni sondajına başladı. Ekiplerimizin 7 gün 24 saat esasıyla yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesinde bugün milletimizle yeni bir müjdeyi daha paylaşmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz.

class=”medyanet-inline-adv”>

YENİ REZERV MÜJDESİ: Fatih Sondaj Gemimiz Çaycuma 1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti. Açacağımız yeni keşif kuyularıyla bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz. Yaptığımız yeni keşfimiz bölgeye komşu benzer keşiflere de kapı aralayacaktır. Toplanan verileri analiz ettikten sonra en kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız.

710 MİLYAR METREKÜBE ULAŞTI: Karadeniz gazına dair bir diğer müjdeli haberimiz daha önceki rezervimizle ilgili yaptığımız yeniden değerleme çalışmasıdır. Dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi sahada açtığımız 13 kuyunun 3 boyutlu modellemelerini çıkarttı. Bu modellere dayalı verilerin detaylı analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz’deki gaz rezervimiz Çaycuma 1’deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı.

DEĞERİ 1 TRİLYON DOLAR: Burada keşfettiğimiz gazı da Sakarya sahasına bağlayarak milli gaz sistemimize entegre edeceğiz. Yeni keşfimiz ve mevcut rezervin son değerlemesiyle birlikte Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır.

class=”medyanet-inline-adv”>

PEKİ BU RAKAM TÜRKİYE İÇİN NE DEMEK?

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Enerji Uzmanı İshak Turan yeni keşifle ilgili önemli mesajlar verdi. Turan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Uzun zamandır beklediğimiz müjde nihayet geldi. Cumhurbaşkanımız Çaycuma 1 kuyusundan toplamda 58 milyar metreküplük keşfi ilan etti. Türkiye büyüyen ekonomisi ile artan nüfusu ile doğal gaz tüketimi de artmaktadır.

Bu bağlamda 710 milyar metreküplük doğal gaz toplam tüketimimizi 12 yıl boyunca karşılayacak bir rakam. 1. fazda toplam 10 kuyuda günlük 10 milyar metreküp, ikinci fazda da 40 milyon metreküp yılda 15 milyar metreküplük doğal gaz üretimi gerçekleşecek. Bu konutlarda tüketilen toplam doğal gaz demektir. Türkiye önümüzdeki 50 yıl boyunca doğal gaz tüketimini Filyos’tan temin edebilecektir. Bunun oldukça ciddi bir rakam olduğunu söyleyebiliriz.

class=”medyanet-inline-adv”>

FİLYOS’TA NASIL İŞLENECEK?

Karşımızda Filyos doğal gaz işleme tesisinin sembolik önemi var. Türkiye artık doğal gaz üreten ülke demek. Üretim 4 aşamaya ayrılabilir. 1 Filyos’tan 170 km açıkta denizin altında tesis kuruluyor. 3 tane boru hatlarıyla birlikte doğal gaz işleme tesislerine gelecek. Denizin altından çıkarılan gaz evde kullanıma uygun değil. İşlemlerden geçirilmesi gerekiyor.

Burada ağır karbonlar var, sülfür var. Bütün maddeler buradaki Filyos işleme tesisinde ayrılacak. Yaklaşık 5 ya da 6 ay kadar testleri sürebilir. 5-6 ay sonra BOTAŞ tesislerine geçecek. Doğal gaz verildikten sonra BOTAŞ bunu ana şebekeye ulaştıracaktır. 36 km uzunluğundaki boru hattı tamamlandı. BOTAŞ bunu Sakarya’ya bağlamayı düşünüyor.

SAKARYA GAZ SAHASI İÇİN DEĞERLENDİRMENİZ NEDİR?

Buradaki çalışmalar devam edecek. 2020’de aldığımız ilk keşif 2021 ve 2022’de de devam etti. Ben bunun 2023 yılında 1 trilyon metreküpü geçeceğini umuyorum.”

Vatandaştan şikayet yağıyor: Kaskoya 'asgari ücret' ayarı!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRVatandaştan şikayet yağıyor: Kaskoya ‘asgari ücret’ ayarı!Haberi Görüntüle