Yargı Reformu Strateji Belgesi Devrim Niteliğindeki Düzenlemeler Tek Tek Hayata Geçiriliyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yargı Reformu Strateji Belgesi Devrim Niteliğindeki Düzenlemeler Tek Tek Hayata Geçiriliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve Türk yargı sistemi 5 yıllık yol haritasını oluşturacak Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki devrim niteliğindeki düzenlemeler hayata geçiyor.


Adalet Bakanlığı, “güven veren ve erişilebilir adalet sistemi” vizyonu çerçevesinde, 19 ayda 256 faaliyetin 122’si hayata geçti. 2020′ yılında hayata geçirilen bazı yenilikler ise şöyle:

YARGIDA E-DURUŞMA

Hukuk yargılamalarının daha etkin ve verimli bir şekilde yapılması, makul sürede neticelendirilmesi için kanuni düzenleme yapıldı.

Hukuk yargılamalarında e-duruşma yapılmasının önü açıldı.

15 Eylül’den beri e-duruşmanın uygulandığı mahkeme sayısı 329’e ulaştı. Sulh ve arabuluculuğa teşvik, mahkemelerin uzmanlaşması, ticari davaların hızlanması konularında önemli değişiklikler getirildi.

YARGI SERİ’YE BAĞLADI

Yargı sistemine kazandırılan önemli yenilik seri ve basit muhakeme usulleri oldu. Yargılama usullerinin basitleştirilmesine ve sadeleştirilmesine yönelik önemli bir adım olan bu usullerle, vatandaşların karşı karşıya kaldıkları yargısal süreçlerin daha kısa ve zahmetsiz sonlandırılması sağlandı.

Toplumdaki cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için infaz düzenlemesi revize edildi. Sadece şiddete maruz kalan bayanlarla alakalı tedbir kararı verecek mahkemeler kuruldu.

CEZAEVLERİNDE GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME

Tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla görüntülü görüşmesine imkan tanıyacak sistemin pilot uygulaması Sincan Bayan Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda başlatıldı.

Proje ülke genelinde bütün cezaevlerinde uygulanması sağlanacak. Elektronik dilekçe arzı da cezaevlerinde hayata geçirilmesi hedeflenen uygulamalar arasında.

Cezaevlerinde otomatik olarak “iyi hal” uygulayıp mahkumu erken tahliye etme dönemi 1 Ocak ‘tarihinde bitiyor. Uzun süredir tartışılan hakim ve savcı yardımcılığına dair düzenleme yapılarak yasalaşması sağlanacak.

İnsan hakları eylem planı

Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi kapsamında 2021′ yılı yeni yargı reformlarını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bu kapsamda, hak ve özgürlüklere dair standartları daha yükseltmesi için önemli yol haritası olacak İnsan Hakları Eylem Planı’nın güncelleme çalışmaları devam ediyor.

Yeni yılın ilk aylarında söz konusu çalışmaların tamamlanarak eylem planının kamuoyuna açıklanması hedefleniyor.