UZAKTAN EĞİTİM ÇALIŞMALARI VE ZOOM RİSKLERİ! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

UZAKTAN EĞİTİM ÇALIŞMALARI VE ZOOM RİSKLERİ!


Web Banner

Eğitim-Öğretime, korona virüs nedeniyle ara verilmesinden bu yana yaklaşık bir ay geçti. Bu süre içinde Milli Eğitim Bakanlığının organize ettiği, televizyon kanallarından yapılan video kayıtları ve EBA (Eğitim-bilişim ağı) üzerinden, öğretmenlerin de içerik ekleyerek katkıda bulunduğu uzaktan eğitim çalışmaları başladı.

Milli Eğitim Bakanlığının bu çalışmaları, valilikler, kaymakamlıklar, il, ilçe ve okul müdürlükleri tarafından da çeşitli yöntemlerle, yerelde hayata geçirilmeye çalışılıyor. Öğretmenler, bu çalışmalarda aktif olarak yer almaya çabalarken, kendi buldukları yol ve yöntemlerle de sürece katkıyı yapıyor.

Ancak son günlerde kimi il, ilçe ve okul müdürlerinin, öğretmenleri, “Zoom Cloud Meetings” uygulamasını kullanmaları yönünde zorladıkları çeşitli basın-yayın organlarında yer alıyor.

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var;

-Zoom Cloud Meetings uygulamasının pek güvenli olmadığı, kullanıcıların tüm verilerinin Facebook’a gönderildiği,

-Görüşmelerin güvenliği için kullanılan şifreleme programlarının yeterli olmadığı,

-Program üzerinden görüşme yapan kişilerin e-posta adreslerinin ve fotoğraflarının üçüncü kişilere gönderildiği tespit edilmiştir.1

Bu güvenlik risklerinin yanında, toplantı programı olarak tasarlanan ve yetişkinler tarafından kullanıldığında verimli olabilecek bu uygulamayı yaşları 7-18 yaş aralığında olan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin tümünün kullanması pedagojik açıdan ne derece doğrudur?

Bunun yanında, sosyal medyaya yansıyan kimi görüntülerde öğretmenlerin, masadan, dolap kapağından yazı tahtası yaptıkları, bizzat evlerine yazı tahtaları aldıkları, öğrencileriyle günlük görüntülü görüşme yaptıkları görülüyor.

Öğretmenler rahat bırakılıp, sıkboğaz edilmediğinde bu tür görüntülerin çoğalacağını düşünüyoruz. Bu anlamda;

-Eğitim-öğretim faaliyetleri zorlamayla, direktifle, baskıyla, öğretmeni taciz ederek yapılabilecek faaliyetlerden değildir!

-Öğretmen, sınıfta olduğu gibi eğitim-öğretim faaliyetini sürdürürken, öğrencilerine en uygun olan kendi yöntem ve teknikleri nasıl buluyorsa, uzaktan eğitim faaliyetini sürdürürken de, uygun yöntem ve teknikleri bulacak yetkinliktedir!

Bu konuda yapılması gereken, Milli Eğitim Bakanlığının EBA üzerinden yaptığı video ve etkileşimli ders programlarını izlemek ve öğretmenlere güvenmekti

Abdullah DAMARabdullah@hotmail.com
Web Banner
Web Banner