UNESCO: 14 Mart Dünya Matematik Günü « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

UNESCO: 14 Mart Dünya Matematik Günü

Fransa’nın başkenti Paris’te dün düzenlenen UNESCO’nun 40’ıncı Genel Konferansı’nda 14 Mart’ın dünya genelinde matematik günü olarak kutlanması kararı alındı. Gün, matematiğin güzelliğini, önemini ve herkesin hayatındaki temel rolünü kutlamak amacıyla UNESCO’ya başvuran Dünya Matematik Birliği’nin (IMU) önerisiyle kabul edildi.


Web Banner

14 Mart, resmi olarak ilan edilmese de Pi Günü olarak kutlanıyordu. Dünya Matematik Günü ile kutlamanın bütün matematiği içerecek şekilde genişletileceği kaydedildi. 14 Mart 2020’nin cumartesi olması sebebiyle ‘14 Mart Dünya Matematik Günü’nün uluslararası resmi lansmanının 13 Mart 2020 Cuma günü gerçekleşeceği öğrenildi.

‘ÖCÜ OLMADIĞINI GÖSTERECEĞİZ’

IMU üyesi, aynı zamanda Dünya Matematik Günü projesinin yönetim kurulunda yer alan 7 kişiden biri olan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, şunları söyledi:

“Matematiğin bir öcü olmadığını göstermek istiyoruz. Benim beklentim yerel yönetimlerin, üniversitelerin, okulların ve belediyelerin bu günü birlikte kutlaması. 14 Mart 2020’nin teması ‘Her yer matematik’. Sosyal bilimlerde, BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde, trafikte, her yerde matematik var. Matematik farkındalığının artmasını istiyoruz.”

Web Banner
Web Banner