Tüketici mahkesinden emsal karar! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Tüketici mahkesinden emsal karar!

Tüketici mahkemesi, aldığı yurt dışı turuna seyahatten iki gün önce kardeşinin ölmesi nedeniyle katılamayan kişiye ödediği ücretin iade edilmesi gerektiğine hükmetti.


D.K. Adlı kadın, tur şirketinden 1486 tl’ye 14 Mayıs 2016’da başlayacak olan yurtdışı paket tur satın aldı fakat seyahatten 2 gün önce Adana’daki kardeşi vefat etti. Bunun üzerine kadın, ölüm belgesiyle tur şirketine başvuru ederek peşin ödediği ücretin iadesini istedi, olumsuz yanıt alması üzerine Etimesgut Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurdu.

Başvuru dilekçesinde Paket Tur Sözleşmesi Yönetmeliği’nin “protokolün feshine” ilişkin maddesinde “Katılımcının gerekli tüm itinayı göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum ya da mücbir sebep sebebiyle paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması durumunda, ödenmesi mecburi vergi, harç ve benzeri yükümlülüklerden doğan maddi giderler ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödediği bedel kendine iade edilir.” denildiğine işaret edildi. Heyet, talebi kabul ederek tur şirketinin D.K’ye ödediği ücretin iadesine karar verdi.

MAHKEMEDE DE KARAR DEĞİŞMEDİ

Tur şirketi, kararın iptali için Ankara Batı 1. Tüketici Mahkemesi nezdinde dava açtı. Şirket avukatı, mahkemeye sunmuş olduğu dilekçede, kalınacak oteller için şirket tarafından ödeme yapıldığını, bunun iadesinin mümkün olmadığını ifade etti. Avukat, tüketici hakem heyeti kararının haksız olduğunu savundu ve kararın iptalini istedi.

D.K’nin avukatı ise şirketle akdedilen sözleşmede “Tüketici ya da birinci derece akrabaları için, yaslarda yer alan mücbir sebep halleri ve ölüm halleri tüketici için mücbir sebep kabul edilir.” denildiğine dikkati çekerek, hakem heyeti kararının yasaya uygun olduğunu savundu.

Mahkeme, yargılama neticesinde şirketin davasının reddine ve tüketici heyetinin kararının yasaya uygun olduğuna hükmetti. Mahkemenin kararına karşı itiraz yolu bulunmuyor.