Sendikasız öğretmen iş bırakma eylemine katılabilir mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sendikasız öğretmen iş bırakma eylemine katılabilir mi?

Geçtiğimiz günlerde bir okul müdürünün bir öğrenci tarafından kamuoyunu sarsan şekilde silahla öldürülmesi olayı binlerce öğretmeni harekete geçirdi. Yarın sendikalı öğretmenler iş bırakacak. Peki, sendikasız öğretmen iş bırakma eylemi yapabilir mi? İşte detaylar…


Türkiye genelinde 10 Mayıs Cuma günü, okul müdürü İbrahim Oktugan’ın silahla öldürülmesini protesto etmek isteyen öğretmenler iş bırakma eylemi düzenleyecek. Peki, Sendikası olmayan öğretmen iş bırakma eylemine katılabilir mi?

ÖĞRETMEN İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPABİLİR Mİ?

Sendika üyelerinin, sendika tarafından belirlenen kararlara uyarak eylemlere katılmaları onların en temel haklarındandır. Suç teşkil etmeyen konularda üyeler, iş bırakma gibi eylemlere katılma özgürlüğüne sahiptirler. Öğretmenler de memur statüsünde oldukları için, sendikanın kararına uyarak grev, toplu eylem ya da gösteriye katılmaları disiplin cezasını gerektirmez. Bu tür eylemler, “sendikal faaliyet” olarak kabul edilir ve geçerli bir “mazeret” sayılır. Bu sebeple, eyleme katılan öğretmenlere cezai işlem uygulanmamalıdır.

SENDİKASIZ ÖĞRETMEN İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPABİLİR Mİ?

Danıştay sendika üyesi olmayan memurun da, iş bırakma eylemine katılması halinde disiplin cezası verilmeyeceğine karar verdi. TCDD’de yaşanan olayda, bir personel sendika üyesi olmamasına rağmen, bir sendikanın iş bırakma eylemine katılmıştır. Sendika üyesi olmayan memura ceza verilmiştir.

Danıştay, sendika üyesi olmayan memura verilen disiplin cezasını, asalarla tanınan demokratik bir hakkın kullanımının caydırılmasına neden olunacağı gerekçesiyle iptal etmiştir.

Danıştay 12. Dairesinin 2013/10057 E. ve 2013/10231 K. Sayılı kararında; “ davacının sendikal eylemin yapıldığı tarihte SENDİKA ÜYESİ OLMAMASININ EYLEMİN SUÇ TEŞKİL ETMEDİĞİ sonucunu değiştirmeyeceği, sendikal eylem destek niteliğinde görevi terk etme eyleminin de kabul edilebilir bir mazeretle işlendiği sonucuna ulaşıldığından aksi yönde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır.” Şeklinde kararı yer almıştır ve yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında (Urcan ve Diğerleri – Türkiye Başvuru no: 23018/04, 23034/04, 23042/04, 23071/04, 23073/04, 23081/04, 23086/04, 23091/04, 23094/04, 23444/04 ve 23676/04) sendikal eyleme katkıda bulunan sendikasız ya da farklı sendika üyesi çalışanların eylemlerinin de sendikal faaliyet kapsamında değerlendirileceği ve ceza verilemeyeceği de açıkça ifade edilmiştir.