Sağlık-Sen’in hazırladığı Ocak 2021 Türkiye Sağlık Çalışanları Raporu kamuoyuyla paylaşıldı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sağlık-Sen’in hazırladığı Ocak 2021 Türkiye Sağlık Çalışanları Raporu kamuoyuyla paylaşıldı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Memur-Sen Genel Merkezinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, sağlık çalışanlarıyla ilgili doğrudan ve dolaylı her türlü gelişmenin konu edildiği aylık rapor çalışmasını kamuoyuyla düzenli olarak paylaşacaklarını söyledi.


Semih Durmuş, “Temel amacımız, sağlık çalışanların durum, sorun ve talepleri hususunda referans belge ortaya koyup, kamuoyunda ve karar vericilerde duyarlılık oluşturmaktır.”

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de geçen ay itibarıyla kamu adına 722 bin 273 sağlık çalışanının görev yaptığını söyleyen Semih Durmuş, sağlık emekçilerin amacı insanın sağlığı sıhhati, mutluluğu ve yaşam kalitesi standartlarını daha çok artırmak.

Kovid-19 salgın döneminde sağlık çalışanların sorunlarına yeni sorunların eklendiğini ve yüklerin de aşırı düzeyde arttığını söyleyen Semih Durmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Mali ve özlük haklarındaki eksiklikler ile haklı talep ve beklentilerinde herhangi bir iyileştirmeye gidilmedi. Sağlık çalışanları yeni yıla ücret adaletsizliği, istihdam yetersizliği, ağır iş yükü, şiddet, kreş, icap nöbeti ücretleri, 4/B’lilerin, vekil ebe ve hemşirelerin kadro durumu, hizmetlilerin kadro durumu, üniversite hastanelerinde çalışanların tayin hakkı, tıbbi uygulama hatası yani malpraktis, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının düzenli yapılmaması gibi sorunlarla giriş yaptı. Elbette alınan maaşların enflasyon karşısında erimesini de unutmamak gerekiyor.”

Ödemenin zamanında yapılması noktasında bir çok sorun yaşandı

Salgın sürecinin ilk haftalarında Sağlık Bakanlığın, Kovid-19 ile mücadele yapan sağlık çalışanlarına üçer aylık periyotlarla tavandan yüzde yüz ilave ek ödeme yapılacağını açıkladığını söyleyen Semih Durmuş, şunları söyledi:

“Kamuoyu zannetti ki sağlık çalışanları tamamı tavandan yüzde yüz ilave ek ücret alacak. Keşke açıklandığı gibi olsaydı ama olmadı. Gerek kapsam açısından gerek adil paylaşım açısından ve gerekse ödemenin zamanında yapılması noktasında bir çok sorun yaşandı.

Tüm bunlara hep itiraz yaptık. Geçmiş bir yana, bari kasım ve aralık aylarına dair ödemeler hususunda ‘geçmişten ders alınsın, adaletsizlik, hakkaniyetsizlik yapılmasın, zamanında ödeme yapılsın’ çağrısında bulunduk.

Ne yazık ki çağrımız karşılık bulmadı. Bakanlık, kasım ve aralık ayları ilave ek ödemeleri hususunda yine saha gerçekliğinden uzak, hakkaniyetsiz uygulama modelinde ısrar etti. Sağlık çalışanlarına ‘bu kadar da olmaz’ dedirtti.

Dahası salgınla mücadele süreci devam etmesine rağmen ilave ek ödeme uygulaması yeni yılla birlikte askıya alındı. Daha vahimini üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanları yaşadı.

2020 yılı Ağustos ayından beri ilave ek ödeme alamayan üniversite hastanesi çalışanlarına, Ocak 2021’de, sadece kasım ve aralık aylarına ait tavan ek ödeme yapılması öngörüldü. Yani ağustos, eylül, ekim aylarına dönük ödemelerin üstü çizildi.”

Açıklamalardan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Semih Durmuş, hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarında istifa oranı salgın döneminde arttığını söyledi.

Semih Durmuş, bir soru üzerine mobbingin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini, “Biz mobbingi şiddetle reddediyoruz. Özellikle hekim camiasının içinde böyle bir iddianın olması bile kabul edilebilir bir şey değil.”

Semih Durmuş, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan insanların kamuoyunda teşhir edilmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti.

“Ocak 2021 yılı Türkiye Sağlık Çalışanları Raporu”nda, Türkiye’de sağlık çalışanlarına ve kuruluşlarına dair istatistiki veriler, sağlık çalışanların sorunları ve geçen ayın sağlıkçıları ilgilendiren gelişmeler.

mobil porno

office 2016 lisans satın al