ÖĞRETMENLER İKİNCİ İL DIŞI YER DEĞİŞTİRME HAKKI İSTİYOR « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ÖĞRETMENLER İKİNCİ İL DIŞI YER DEĞİŞTİRME HAKKI İSTİYOR


Milli Eğitim Bakanlığı 6-10 Ağustos arası aldığı öğretmenlerin il dışı yer değiştirme başvurularını 11 Ağustos’ta sonuçlandırdı.  Binlerce öğretmen yer değiştirme isteğinde bulundu. Fakat sınırlı sayıda açılan il dışı kontenjanlarla binlerce öğretmenin ise il dışı yer değiştirme isteği yerine getirilemedi. Bu yüzden öğretmenler özür grubu ve idareci atamalarından hemen sonra daha önceki bazı yıllarda yapıldığı gibi ikinci yer değiştirme hakkı istiyor.
İl içi yer değiştirmelerde birçok okulda kontenjan açılırken il dışı yer değiştirmelerde aynı yerleşim yerinde hiçbir kontenjan açılmayabilmektedir. Aynı zamanda Türkiye genelinde il dışı yer değiştirme başvuruları için açılan kontenjanlar yıldan yıla azalmaktadır. Örneğin 2018 yılında toplam 75.705 kontenjan açılırken bu sayı 2019 yılında 58.469’a düşmüştür. 2020 yılında ise bu sayı 46.746’ya düşerek öğretmenleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Oysa personel eski müdürü Hamza Aydoğdu sosyal medyada bir öğretmene yer değiştirmelerin bu yıl ağustos ayında yapılmasının sebebinin daha çok kontenjan açmak için olduğunu ifade etmişti. Ne var ki çoğu branşın kontenjanında birçok il yer bile almamıştır. Umutla il dışı yer değiştirmeyi bekleyen öğretmen kontenjan listesinde kendi memleketini dahi görememiştir. Uzun yıllar zorunlu hizmet bölgelerinde çalışıp hizmet puanı biriktiren birçok öğretmen bu yüzden tercih dahi yapamamıştır.
Aynı zamanda 19 Haziran 2020’de Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik de birçok öğretmenin mağdur olmasına neden olmuştur.  Örneğin yıllardır zorunlu hizmet bölgelerinde puan biriktirmeye çalışan öğretmenler bir gecede dezavantajlı konuma düşmüştür. Bu bölgelerde doktora veya yüksek lisans yapma imkânı çok sınırlıyken daha merkezi konumda çalışıp doktora yapan öğretmen 90 puan, yüksek lisans yapan öğretmen 50 puan almıştır. Ayrıca sosyal medyadaki bazı iddialardan da anlaşılmaktadır ki bu sene mart ayında kapanan Destekleme ve Yetiştirme Kursları kimi okullarda haziran ayında kapatılarak yanlış hizmet puanı hesaplamasına neden olmuştur.
Tüm bunlara bir nebze çözüm olması için öğretmenler özür grubu ve yönetici atamalarından hemen sonra normların güncellenerek ikinci il dışı yer değiştirme başvurularının açılmasını istiyor. Günlerdir sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan öğretmenler bu isteklerinin bakanlığa veya devletimize ek bir yük getirmeyeceği için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da bu meseleye olumlu yaklaşacağını düşünüyorlar.

Sitemize İhbar hattındna ulaşan öğretmenler şunları ifade ediyor:

Milli Eğitim Bakanlığı 2020  yaz dönemi isteğe bağlı illerarası yer değiştirme atamaları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Türkiye genelince binlerce öğretmen yer değiştirdi ve ilişik kesme işlemleri başlatıldı.
Bütün  bunlarlar birlikte büyük bir kitle de yer değiştiremedi. Özellikle bazı branşlarda tercih edilebilecek il ve okul sayısı oldukça sınırlı tutuldu. Hizmet puanı çok yüksek olmayan öğretmenler yer değiştiremedi.
Tayini çıkmayan öğretmenler bakanlıktan 2. il dışı atama yapmasını ve tüm norm açıklarının özür grubu için saklanmaması gerektiğini düşünüyor. Bu anlamda Eylül ayı içerisinde yeni bir illerarası atama bekleniyor.
Geçmiş  Yıllarda ikinci İl dışı Oldu mu?
Geçmiş yıllarda ikinci il dışı ataması oldu.2014 ve 2017 yıllarında öğretmenlerin mağduriyetleri giderildi.
ZORUNLULUK OLUŞTU…
Eski personel müdürü Hamza Aydoğdu atamaların ağustos ayında yapılmasının gerekçesi olarak daha fazla kontenjan  açılacağını bir öğretmen arkadaşımıza söylemişti. Bu söylenenlerin tam tersine kontenjanlar yarı yarıya azaltıldı.   2018 yılında 75bin kişilik,2019 yılında 67 bin kişilik ve 2020 yılında 45 bin kişilik kontenjan açıklandı.Bu durumu göz önünde bulundurarak  2.ildışı atamalarının yapılması gerektiğini talep etmekteyiz.
Takvim  Uygun Mu?
1 Eylül -23 Eylül Arasında Bir boşluk bulunmaktadır. Bu   kadar sürede 2.ildışı ataması yapılabilir.

Öğretmenimiz Sosyal Medyadan Mağduriyetlerini Dillendirmektedir..
Binlerce Öğretmenimiz Sosyal medyadan #ikinciildışı hasgtag ile mağduriyetlerini anlatmaktadır. Özellikle pandemi döneminde enfekte olabilecek öğretmenlerimiz ailelerinden uzak oldukları için Çocuklarına kimin bakacağını düşünmektedir. Uzun yıllardır zor şartlarda çalışan öğretmenlerimize bir ufak iyilik yapabiliriz. Öğretmen arkadaşlarımızın  sorunları ile ilgili yetkililer en kısa sürede ilgileneceğinden şüphemiz yoktur.

2020 il dışı öğretmen atamalarında biz öğretmenlere çok büyük haksızlıklar yapıldı.Önce Haziran ayındaki atamalar Ağustos ayına alındı.Sebep olarak ise emekli olacak öğretmenler yerine daha çok kontenjan olarak gösterildi.Söylenilenin aksine daha az kontenjan açtılar.Atamadan hemen önce puan sistemini değiştirdiler.Pek çok mağduriyetlere sebep oldular.2010 sonrası atanan öğretmenlere arttırımlı puan ile görev süreleri bizden çok az olmasına rağmen hizmet puanları bizleri büyük farkla geride bıraktı. 14 yılım güneydoğuda geçti.Sınıf öğretmeniyim hep zorunlu hizmet sayılan okullarda çalışmama rağmen batıya tayinim hiç çıkmadı.2.il dışı isteğimizi haber yaparsanız seviniriz.

Atama, Bağ-Kur’lu, bağkur, başvuru, borçlanma, ÇALIŞAN, Cumhurbaşkanlığı, dairesi, Danıştay, disiplin cezaları, Döviz, EĞİTİM, emekli, emekli sandığı, emeklilik, enflasyon, Esastan İptal Kararı, flaş, flaşhaber, Güncel, gundem, İçişleri Bakanı, işçi, işveren, izin, kamu, Kamudan, koşullar, KPSS, maaş, MEB, mebhaber, memur, memur haber, memur haberleri, mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma, ödeme, Ödemeler, Öğretmen, okul müdürleri, okullar, Otomobil, Ötv, para, para iadesi, politika, prim iadesi, Resmi Gazete, sağlık, Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, SGK, son dakika, sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik merkezi, ssk, Şube Müdürlüğü, taşeron, Ticaret Bakanlığı, toplu, toplu para, Twitter, yargıtay, yerleştirme sonuçları, yüz yüze eğitim, zam haberleri