Mevduat faizi 20 yılın zirvesine çıktı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Mevduat faizi 20 yılın zirvesine çıktı!

Bu haber 09 Aralık 2023 - 10:59 'de eklendi ve 166 kez görüntülendi.

Mevduat faizlerinde artış devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, 1-3 ay arası vadeli mevduatta ortalama faiz yüzde 46’yı aştı.

YÜZDE 50’YE ÇIKABİLİR

Merkez’in aralık ayında da politika faizini yükseltmesi bekleniyor. Hal böyle olunca ekonomistler TL mevduatında faiz oranlarının kısa sürede yüzde 50’nin üzerine çıkabileceğini söylüyor.

500 BİN TL’YE 19 BİN LİRA GETİRİ!

Mevduat faizlerinin 20 yılın zirvesine çıkmasıyla bankada parası olanların geliri de arttı. Şu an bazı bankalar 500 bin TL yatırana 32 gün vadenin sonunda 19 bin156 lira ödemeye başladı. Rakam arttıkça getiri oranı da artış gösteriyor.

BANKALAR ARASINDA MEVDUAT YARIŞI

Öte yandan yıl sonunun yaklaşması ve yakalanması gereken hedefler bankacılık sektöründe mevduat yarışını kızıştırdı. 10-20 bin liralık TL mevduatlara bile yüzde 40,5’in altında faiz önerilmiyor, miktar yükseldikçe mevduat faiz oranları yüzde 50’yi aşıyor.

Bankacılık sektöründe yılın son ayıyla birlikte hedeflerin gerçekleştirilmesi, bilançoların daha iyi görünmesi için en çok çaba gösterilen günlere girildi.

 

Bankaların kendi hedeflerinin yanı sıra Merkez Bankası’nın getirdiği kur korumalı mevduattan standart TL mevduata dönüşüm hedefleri de bulunuyor. Hem bilanço makyajlama hem de hedefler için standart TL mevduat faizleri son dönemlerin en yüksek seviyelerine çıktı. Bazı bankalar para miktarı arttıkça yüzde 50 oranında mevduat faizi veriyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Dr. İsmet Demirkol şu ifadeleri kullandı: “Mevduat faizleri artıyor. Hal böyle olunca kredi maliyetleri de yükseliyor. Bankalar önümüzdeki süreçte maliyetler artığından dolayı kredi vermezse mevduatlarda azalma olabilir. Merkez Bankası’nın Aralık ayı toplantısında faiz artışı bekliyorum.

2024 ‘te ocak ayında yüzde 47.,5 oranında bir faiz bekliyorum. Bu da mevduatlara yansıyacaktır. Mevduatın 4-5 ay yüzde 55 bandına çıkması muhtemel. Bundan sonraki aylarda mevduatlarda bir gerileme bekliyorum.”

KKM’DE DÜŞÜŞ

Kur korumalı mevduat hesaplarındaki para 1 Aralık haftasında 24,3 milyar TL gerileyerek 2,7 trilyon TL oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık bültene göre Kur korumalı mevduatlarda 1 Aralık haftasında 24,3 milyar TL düşüş yaşandı.

BDDK verilerine göre, bankacılık sektöründe toplam mevduat bankalar arası dahil geçen hafta 17 milyar 157 milyon lira azaldı. Söz konusu haftada yüzde 0,1 gerileyen bankacılık sektörünün toplam mevduatı 14 trilyon 146 milyar 795 milyon TL oldu.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN