Meslek Liselerinde Denizcilik Eğitimi İçin İş Birliği Protokolü « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Meslek Liselerinde Denizcilik Eğitimi İçin İş Birliği Protokolü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, meslek liselerinde denizcilik eğitimine yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ile başlatılan iş birliğin son derece önemli olduğunu, “Bu liselerimizde güncel mesleki bilgiyle donatılmış, yabancı dil bilen, öz güveni yüksek, kritik kararlar alabilen, mesleğin gerektirdiği psikolojik duyarlılık ve dayanıklılığa sahip gemi insanları yetiştireceğiz.”


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Selçuk, The Ankara Gar Otel’de gerçekleşen “Denizcilik Eğitimi Veren Ortaöğretim Kurum/Kuruluşlarına Yönelik İşbirliği Protokolü” imza törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Karaismailoğlu, gemi inşa sanayinin devlet destekli olarak geliştirildiğini, tersaneler, balıkçı barınakları sayısının her geçen gün giderek daha çok arttığını, limanların çok modlu taşımacılık sistemine entegre yapıldığını, demir yolları ve kara yollarının limanlarla bağlandığını söyledi.

Hedef odaklı adımlarla “mavi vatan” denizlerde hakimiyeti giderek artırırken siyasi, ekonomik ve ticari faaliyetleri de etkin ve verimli hale getirdiklerini anlatan Bakan Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:” Bu başarıların sürdürülebilir olması, her şeyden önce denizcilerimizin, sürekli yenilenen eğitim kurumlarımızda giderek artan yetkinliklerle yetiştirilmesiyle mümkündür.

Bu sebeple denizcilik sektörün ihtiyacı olan eğitimli insan kaynağı yetiştirilmesi için bugün başlattığımız iş birliği son derece önemli.

Projemiz kapsamında, ülke genelinde belirlenen 6 mesleki ve teknik Anadolu proje okulunda, okul-sektör iş birliğinin güzel bir örneğini başlatıyoruz.

Bu liselerimizde güncel mesleki bilgiyle donatılmış, yabancı dil bilen, öz güveni yüksek, kritik kararlar alabilen, mesleğin gerektirdiği psikolojik duyarlılık ve dayanıklılığa sahip gemi insanları yetiştireceğiz.

Öyle ki onlar sayesinde denizcilik sektörümüzün geleceğine güvenle bakacağız.”13’ü lisans, 12’si ön lisans düzeyinde eğitim veren YÖK’e bağlı fakülte ve yüksekokullarda 1260’ı güverte, 760’ı makine bölümlerinde olmak üzere 2 bin öğrencinin eğitim aldığını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, denizcilik meslek liselerinde çok sayıda öğrencinin emin adımlarla sektördeki kariyerlerine doğru ilerlediğine dikkati çekti.

Bakan Karaismailoğlu, bugün imzalanan protokolle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı denizcilik eğitimi veren meslek liselerinde uygulanan eğitimi, sektörün ihtiyacını da dikkate alıp daha verimli ve çağa uygun şekilde planlayacaklarını söyleyip şunları söyledi:” Bakanlığımızca yeterlilik belgesi için akreditasyonu yapılan meslek liselerimizi, kalite standartları sistemi yoluyla iki bakanlık olarak sürekli izleyecek ve periyodik olarak değerlendireceğiz.

Bu okulların denizci eğitimci ihtiyaçları, liman başkanlıklarımızdaki denizcilik kökenli insan kaynağımızdan karşılanacak. Milli Eğitim Bakanlığımızın öğretmenlerimize sunacağı hizmet içi eğitimlere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı personelimiz vasıtasıyla destek vereceğiz.

“Milli Eğitim Bakanlığı ile proje okullarına devamlı olarak eğitim materyali sağlayacaklarını, atölye ve laboratuvarların geliştirilmesi için ayni destekler sunacaklarını anlatan Bakan Karaismailoğlu, “Bu okullardan yetişecek genç denizcilerimize mezun olduklarında, uluslararası denizcilik firmalarında staj ve istihdam yollarını açacağız.”

Bu okullardan yetişecek Türk gemi insanlarının, küresel arenada ülkeyi başarıyla temsil edeceğini, yabancı bayraklı ve sahipli gemilerde aranılan iş gücü haline geleceğini belirten Bakan Karaismailoğlu, “Bugünden, Türk gemi insanlarının istihdam edilecekleri ülkeler arasına Danimarka ve Hong Kong’u da ekledik. Kısa zaman içinde bu ülkelerin sayılarını artıracağız.”

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin hemen her yerde bir dönüşümün ve fırsatların eşiğinde olduğunun altını bir kez daha çizerek, “Kalbinde bulunduğumuz Avrupa, Asya ve Afrika üçgeni giderek güç kazanıyor ve dünya ekonomisinde ağırlığını daha çok artırıyor.

Coğrafi avantajlarımızı kazanıma dönüştürecek adımları bir an önce atmak için büyük bir gayret içindeyiz.”

“Yakın gelecekte marka ülke olacağız” Türkiye’nin yakın gelecekte, teknolojisiyle, insan gücüyle, deneyimiyle “marka ülke” olacağına vurgu yapan Bakan Karaismailoğlu, “Bu sebeple üniversitelerimizle, liselerimizle, eğitimcilerimizle, özel sektörümüzle el ele vermemiz büyük bir önem taşıyor.

Bugün olduğu gibi anlamlı iş birlikleriyle gençlere bu güveni biz vermeli, onlara ilham kaynağı olmalı ve liderlik etmeliyiz. Hayal kurmaktan korkmamalarını, hayallerin sınırları olmadığını göstermeliyiz.”

Konuşmalardan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Denizcilik Eğitimi Veren Ortaöğretim Kurum/Kuruluşlarına Yönelik İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.