Memur ve işçi emeklileri ne kadar maaş alacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memur ve işçi emeklileri ne kadar maaş alacak?

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, bugün açıklanan enflasyon rakamlarından sonra memur ve emeklinin maaşlarına yönelik yapılacak düzenlemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Web Banner

Tabi enflasyon uzun bir ardan sonra ilk defa çok yüksek bir oranda belirlenmiş oldu son 19 yılın en yüksek aylık enflasyonu oldu. Dolayısı ile beklentiler yüzde 30 bandındaydı ancak yıllık enflasyon yüzde 36.08 seviyesi beklentilerin üzerinde geldi. Aylık bazda yüzde 8,5/9 civarında bir beklenti vardı yine burada enflasyon aralık ayı için 13.58 olarak belirlenmiş oldu.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞLARI DA YİNE ARTACAK

Tabi enflasyonla ile birlikte özellikle hem memurlar için hem emeklileri için ek bir ödeme gündeme gelip gelmeyeceği konuşulmaya başlandı. Bununla ilgili Memur Sen genel başkanı Ali Yalçındağ sosyal medya hesabından duyurdu. 2021 Temmuz- Aralık enflasyonun yüzde 25.48 olduğunu ve bu kapsamda memurların beklentilerini sosyal medya hesabından duyurmuş oldu. Tabi emeklilerde aynı şekilde enflasyona bağlı bir değerlendirme üzerinden artışlarını alıyorlar. Dolayısı ile SSK ve Bağ-kur emekli maaşları da yine artacak. Emekliler içini beklenti yüzde 25,50 üzerinde bir artış olması yönünde. Yine memur emeklileri içinde yüzde 27,50 üzerinde artış beklentisi var. Ancak bununla ilgili bugün kabine toplantısı olacak.

MEMUR VE EMEKLİLER İÇİN ENFLASYONUN ÜZERİNDE BİR ARTIŞ GÜNDEME GELECEK

Sayın Cumhurbaşkanımızın asgari ücretin açıklamasında olduğu gibi hem memur maaşlarında hem de emekli maaşlarında yapılacak artışla ilgili bir dokunuşta bulunmasını bu bağlamda bir iyileştirme yapmasını beklediğimi ifade etmem gerekiyor. Yani enflasyon yüzde 36.08 olarak açıklandı ama buna paralel olarak yine yıllık bazda hem memurlar için hem emekliler için enflasyonun üzerinde bir artış gündeme gelecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın asgari ücretin açıklamasında olduğu gibi hem memur maaşlarında hem de emekli maaşlarında yapılacak artışla ilgili bir dokunuşta bulunmasını bu bağlamda bir iyileştirme yapmasını beklediğimi ifade etmem gerekiyor. Yani enflasyon yüzde 36.08 olarak açıklandı ama buna paralel olarak yine yıllık bazda hem memurlar için hem emekliler için enflasyonun üzerinde bir artış gündeme gelecek.
Sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendirmesinden sonra da emeklilere ve memurlara yapılacak artış bu akşam itibari ile belirlenmiş olacak. Tabi asgari ücrette tarihi bir artışı yakaladık, enflasyonun yüzde 15’i üzerinde bir artıştan söz ediyoruz. Özellikle ücretler yönünden işçi ve memurlar yönünden asgari ücrete kadar olan gelirden vergi alınmaması da ülkemiz için önemli bir düzenlemedir bir devrimdir.

MEMUR VE EMEKLİ DE ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK

Bu bağlamda memurlar için memur maaş kat sayıları belirlenerek memurların bulundukları makama göre bulundukları görevlerine alacakları artışta belirleniş olacak. Tabi yüzde 50 oranında bir artış beklemiyorum. Yüzde 36’nın üzerinde yıllık bazda bir artış olacak. Bu bağlamda Memur-Sen’le yapılan toplu sözleşme gereği hem de sayın Cumhurbaşkanımızın dokunuşları sonrası yapılacak iyileştirmeler ile memurun enflasyona ezdirilmediği, işçinin nasıl ezdirilmediyse memurun da enflasyona ezdirilmediği bir oran açıklamasını bekliyorum.

Tabi bu bağlamda yeni ekonomi programımızla birlikte Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati çok büyük bir emek sarf ediyor, çok büyük bir çaba sarf ediyor ve bu bağlamda ülkemizin ihracat kapasitesinin arttırılması, mevcut sanayii yatırımlarının geliştirilmesi ve yeni ekonomi programı kapsamında ülkemizin önemli bir atılım yapmasını sağlamaya çalışıyor. Bu bağlamda yapılacak düzenlemeler tabi ki vatandaşımızın refahını arttırmaya dönük düzenlemeler olacak. Önümüzdeki dönemler için aylar için bu kadar yüksek oranda bir enflasyon olmasını beklemiyorum, hiç kimse beklemiyor.

Web Banner
Web Banner