MECLİS, ÖĞRETMENLERİ DUYAR MI? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

MECLİS, ÖĞRETMENLERİ DUYAR MI?


Web Banner

Mecliste eller sağlık çalışanları için kalktı. Sağlık Bakanı Koca sosyal medyada “Değerli vekillerim, Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasa Teklifi ile 1 milyon 100 bini aşkın sağlık personelimize güvence sunma hazırlığında olan yüce Meclisimize şükran borçluyuz. Teklifin istisnasız her vekilimizin desteği ile en kısa sürede yasalaşacağına inanıyoruz” demiş ve vekillere çağrıda bulunmuştu. Vekiller bu çağrıyı karşılıksız bırakmadı ve sağlık çalışanlarımız ile ilgili beklenen sevindirici kararı aldılar.

Sağlık çalışanlarımızın güvenliği için yapılan bu yasal düzenleme yaşadığımız bu zorlu kriz günlerinde canla başla görev yapan sağlık çalışanlarımıza moral ve motivasyon olduğu tartışılmaz. Hem bir vatandaş hem de bir eğitimci olarak ben de sevinçle karşıladım bu haberi. Şiddet bir insanlık suçudur. Görevi başındaki insanlara şiddet uygulamak da cezasız kalmamalıdır elbette.

Görevi başında şiddete maruz kalan bir başka meslek grubu da öğretmenler ne yazık ki… Evet Covid-19 salgını başladığından beri yüzyüze eğitime ara verilmesiyle uzaktan eğitime geçilmiş, öğretmenler büyük bir gayretle evlere kapanan öğrencileri hem sıkılmadan eve tutabilmek hem de eğitimi imkanlar ölçüsünde devam ettirebilmek için her yolu deniyorlar. Milli Eğitim Bakanlığının oluşturduğu uzaktan eğitim çalışmalarında üzerlerine düşen yükümlülüklerin de fazlasını yapma çabasını gösteriyorlar. Gün boyu bakanlıktan gelen eğitim faaliyetlerinin duyuruları, il milli eğitimlere, ordan ilçe milli eğitimlere, ordan okul müdürlüklerine, en sonunda da whatsaplar aracılığıyla öğretmenlere iletiliyor. Ve tüm iş yükü öğretmenlerde nihayet. Öğretmenler evdeki öğrenci ve velilerini Eba Tv program akışı, eba.gov.tr paylaşım ağı, kendi çabasıyla ve tamamen sorumluluğu üzerine alarak, canlı yayınlar, videolar, whatsaptan ödevlendirmeler, ödevleri takip etmeler öğrenci ve veli ile iletişime geçip, çeşitli bilgilendirme, moral ve motivasyon sağlama çabasıyla olanca gayretlerini sürdürüyorlar. Ki bunu severek ve isteyerek yapıyorlar.

Bununla da yetinmeyip VEFA GRUPLARI adı altında gün boyu evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için kapı kapı dolaşıp hizmet götürüyorlar.

Ve insanlarımızı hem Covid-19’dan korumak hem de ülke ekonomisine katkı sunmak için gecesini gündüzüne katarak çalışan öğretmenlerimiz. Okulları fabrikaya çevirip tıbbi siperlikler, cerrahi maskeler, solunum cihazları ve dezenfektanlar üreterek gurur kaynağımız olan öğretmenlerimiz harikalar yaratıyorlar adeta. Peki ülkemizin geçtiği bu zor günlerde uzaktan eğitimin görünmeyen kahramanları öğretmenler nelere maruz kalıyor? İşte, Türk Eğitim Sen’ in öğretmenlerle yaptığı bir anket, öğretmene yapılan şiddetin sayısal verilerini çok net ortaya koyuyor. Türk Eğitim Sen 07-18 Kasım 2019 tarihleri arasında öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumlarını ve mesleki sorunlarını tespit etmek amacıyla bir anket çalışması yapmış. Anketin sonuçlarına gelince: ANKETE KATILANLARIN % 48.7’ si MESLEK HAYATINDA BİR YA DA DAHA FAZLA SAYIDA ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINI, % 56.9’u okulda kendini güvende hissetmediğini belirtmiş. “Meslek hayatınızda öğrenci/veli şiddetine (fiziksel, sözlü, psikolojik, cinsel şiddet) maruz kaldınız mı?” sorusuna ankete katılanların; % 36.7’si 1-3 kez, % 5.6’sı 4-6 kez, % 6.4’ü 7 kez ve üzeri derken; “Hiç kalmadım” diyenlerin oranı % 51.3’tür. Şiddete maruz kalanlara şiddetin nerede gerçekleştiği sorulduğunda ise… % 30.6’sı okul koridorunda, % 21’i okul bahçesinde, % 18.9’u öğretmenler odasında/müdür odasında, % 16.8’i sınıfta, % 12.7’si okul dışında cevabını vermiş. Şiddete maruz kalanların sadece % 14.4’ü şikayetçi olurken, % 85.6’sı şikayetçi olmamış. Şiddete maruz kalıp, şikayetçi olmayanların; % 45.7’si “Özür diledikleri için şikayetçi olmadım” derken, % 27.3’ü “Şikayetçi olmamam yönünde telkinler aldığım için şikayetçi olmadım” % 12.6’sı “Korktuğum için şikayetçi olmadım” demiş.

Anketin söylediği bu gerçekleri aslında herkes biliyor. Evet öğretmenler görevleri başında fiziksel, sözlü ve psikolojik şiddete maruz kalıyorlar. Ve yıllardır bu konuda seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Hatta en son eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti önleyici tedbirler alınması amacıyla aylar önce 21 Kasım 2019’ da 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’ da değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ tarafından TBMM Başkanlığı’na teklif olarak sunulmuştu. Hala bekliyoruz!

Ancak, bizler öğretmen olarak Öğretmene Şiddeti Önleme Kanunu beklerken, dün mecliste alelacele “ Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız 2 ay izinli olacak ancak bu 2 aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikte saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlü olacaklar. İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamadığı durumlarda, yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle, Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin izinleri kısaltılabilecek. Bu durumda öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamayacak.” Kanunu çıkarıldı.

Bu kanun bizlere neler getirecek , önümüzdeki süreç bizlere gösterecek. İyileştirilmesini beklediğimiz öğretmen özlük haklarımız zarara uğrayacak mı ? Bu kanunla öğretmen hakları kırpılmaya mı çalışılıyor ? Merak edilen sorular arasında elbette. Mecliste çalışmaya devam ederek bu kanunlara imza atam milletvekillerimizden aynı hassasiyeti bekliyor ve merak ediyorum. Sayın Milletvekillerimizin elleri, öğretmenlere şiddeti önlemek için ne zaman havaya kalkacak? Ve bekliyoruz ! Biz öğretmenlerin gönlünü kazanan Sayın Bakanımız Ziya Hoca’ mız ne zaman Meclise, Milletvekillerine Öğretmenlere Şiddeti Önleme Kanunu’n çıkarılması için çağrıda bulunacak ? Ve müjde bekliyoruz. Hem sayın Bakanımız Ziya Selçuk’a hem sayın milletvekillerimize teşekkürlerimizi iletmek için.

KADRİYE DEMİREL- EĞİTİMCİ

Kadriye Demirelhaberbilgi@hotmail.com
Web Banner
Web Banner