MEB’den Yürütmeyi Durdurma Kararı Konulu Resmi Yazı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

MEB’den Yürütmeyi Durdurma Kararı Konulu Resmi Yazı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından E-35235946-410.07-21516515 sayılı 2 Mart 2021 tarihli Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği m. 25/9 Hakkında Verilen Yürütmeyi Durdurma Kararı konulu resmi yazı…


Web Banner

Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği‘nin 25 inci maddesine 05.09.2019 tarihli ve 30879 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle eklenen dokuzuncu fıkrada yer alan “…kamera sistemini kurmakla ve elektrik kesintisi, kayıtların kaybolması, teknik arıza gibi durumlarda kayıt alınmasının kesintiye uğramaması için her türlü önlemi alır. Verilen destek eğitimlerine ilişkin kamera görüntülerinin sunulamaması halinde gerçekleşen ödemelerle ilgili olarak 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.” ibareleri hakkında Danıştay 8. Dairesince yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.

Danıştay 8. Dairenin 17.09.2020 tarihli ve 2019/8892 Esas sayılı yürütmenin durdurulması kararı uyarınca Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 25 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının; Danıştay tarafından nihai karar verilinceye veya mevzuat hükmünde değişiklik yapılıncaya kadar uygulamasının nasıl gerçekleştirileceği 01/03/2021 tarihli ve 21439461 sayılı Makam Onayı ile belirlenmiştir.

Bu kapsamda ilgili hükmün;“Kurumlar, engelli birey ve eğitim personelinin yüzünün net bir biçimde görülebileceği şekilde kamera sistemini kurmakla ve elektrik kesintisi, kayıtların kaybolması, teknik arıza gibi durumlarda kayıt alınmasının kesintiye uğramaması için her türlü önlemi almakla yükümlüdür. Kamera görüntülerinin deprem, sel, heyelan, yangın gibi doğal afet veya her türlü önlem alınmasına rağmen öngörülemeyen başka bir nedenlerden ötürü sunulamadığı hallerde, durum yetkili resmi veya özel makam ya da kuruluşlardan alınacak belgelerle tespit ettirilir ve değerlendirmek üzere bir iş günü içerisinde il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne sunulur. Verilen destek eğitimlerine ilişkin kamera görüntülerinin mücbir sebep olarak nitelendirilecek bir durum olmaksızın sunulamaması halinde gerçekleşen ödemelerle ilgili olarak 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.” şeklinde uygulanması uygun görülmüştür.

Ayrıca kameralı görüntüleme sisteminin zorunlu olarak uygulandığı 1 Eylül 2018 tarihinden bu yana en sık karşılaşılan aksaklıkların, kayıt cihazının bozulması ve görüntülerin kaybolması, kayıt cihazının yanlış ayarlanması nedeniyle uzun süre kayıt yapmaması, elektrik kesintisi ve kayıt cihazının çalınması durumları olduğu görülmüştür. Bu çerçevede, maddenin uygulanmasına dair iş ve işlemler yürütülürken aşağıda yer verilen açıklamalar esas alınacaktır:

1- Kurumlar, engelli birey ve eğitim personelinin yüzünün net bir biçimde görülebileceği şekilde kamera sistemini kurmakla, sistemin kesintisiz çalışmasını ve depolama yapmasını sağlamakla yükümlüdür.

2- Kurumlar, kamera görüntüleme sisteminin kesintisiz çalışmasını sağlamak üzere:

– Kayıt cihazının doğru ayarlandığı, düzgün çalıştığı ve eksiksiz kaydettiğine dair günlük imzalı bir kontrol listesi tutma,

– Kayıt cihazının bozulması veya çalınması nedeniyle görüntülerin kaybolmasını önlemek amacıyla harici veya internet tabanlı bulut depolama sistemi kullanma,

– Elektrik kesintilerine karşı elektrik hattını kesintisiz güç kaynağı ile besleme, kamera ve kayıt cihazını UPS ile koruma veya jeneratör bulundurma gibi alternatif tedbirleri almak zorundadır.

3- Bu alternatifler örnek kabilinden sayılmış olup kurumlar hukuka uygun olmak kaydıyla kamera görüntülerinin eksiksiz ve günü gününe tutulmasını garanti altına alacak farklı sistemler geliştirebilir ve kullanabilir.

4- Kamera kayıtlarının eksiksiz ve günü gününe tutulması için alternatif tedbirleri almayan kurumların bu tedbirleri almamalarından dolayı yaşayacakları aksaklıklar mücbir sebep olarak değerlendirilmez. Diğer bir deyişle her hal değil ancak “kurum gerekli her türlü tedbiri alsaydı dahi o aksaklık yine yaşanacaktı” denilebilen haller mücbir sebep olarak değerlendirilecektir.

5- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 25 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının yürürlüğe girdiği 05 Eylül 2019 tarihi ile yürütmenin durdurulması kararının Bakanlığımıza tebliğ edildiği 29 Ocak 2021 tarihleri arasında; Yönetmeliğin 25 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının ihlal edildiği gerekçesiyle 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesinin ikinci fıkrası gereği kendisine idari yaptırım uygulanan/uygulanacak kurumlardan (ihlal ile cezanın uygulanmasının tamamlanması arasında hangi aşamada olursa olsun) yaptırıma esas alınan fiilleri mücbir sebep olarak nitelendirilebilecek olanlar hakkında yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yeniden değerlendirme yapılır.

6- Ayrıca tüm bu açıklamalara ilave olarak kameralı görüntüleme sisteminin çalışmadığı günler için eğitim planlaması yapılmaz ve aksaklık giderilene kadar Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 24 üncü maddesinin dördüncü fıkrası hükmü uygulanır.

Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 25 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasındaki hükmün, Danıştay tarafından nihai karar verilinceye veya mevzuat hükmünde değişiklik yapılıncaya kadar yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde uygulanması gerekmektedir.

Muammer YILDIZ

Genel Müdür Bakan a.

Web Banner
Web Banner