Kovid-19 Ölüm Riski Ciddi Oranda Arttı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kovid-19 Ölüm Riski Ciddi Oranda Arttı

Kovid-19 salgını tüm dünya genelinde 50 milyon kişide görülürken, ölüm riski ise ciddi oranda artıran detay ortaya çıktı.


Ufak miktarlarda, hava kirliliği Kovid-19 sebebiyle yaşanan ölümler üzerinde muazzam bir etkiye sahip olduğu söylendi.

Hava kirliliğine maruz kalan kişiler Kovid-19’dan ölme ihtimali daha çok yüksel olduğunu kirli havanın bu hastalığı daha da ölümcül yapabileceği söyleniyor.

Harvard Üniversitesi bilim adamları Amerika’nın daha yüksek virüs vakası olan ilçelerinde havada daha çok kirlilik parçacıkları olduğunu buldu.

Ayrıca bu küçük parçacık maddelerin (PM2.5) ortalamada sadece bir mikrogramına uzun süreli maruz kalma Kovid-19 ölüm oranını yüzde 11 arttırdığını hesapladılar.

ÜÇ BİNDEN FAZLA KİŞİDE GÖRÜLDÜ

Araştırma, Haziran ayı ortasına kadar Amerika genelinde nüfusun %98’ini kapsayan 3.089 ilçedeki Kovid-19 ölüm oranlarını inceledi.

Daha sonra bu sayıların, 2000 ve 2016 yılları arasındaki tahmini günlük PM2.5 yoğunluklarıyla nasıl eşleştiğini kontrol etti.

BAŞKA ARAŞTIRMADA DA KANITLANMIŞTI

Her ne kadar araştırma hava kirliliği ve Kovid-19 ölümleri arasında bir bağ bulmuş olsa da, şehir bölgelerindeki daha yüksek nüfus yoğunlukları, demografikler ve ilçelerdeki farklı hastalık oranları gibi etkenlerin gözlemlenen bağlantıları etkileyebileceğinin unutulmaması gerektiği de belirtiliyor.