Kovid-19 Aşısına İsviçre Onay Vermedi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kovid-19 Aşısına İsviçre Onay Vermedi

İsviçre’de tedavi ve sağlık alanında mevzuatları düzenleyen Swissmedic, İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca’nın Kovid-19 için geliştirmiş olduğu aşıya dair sunulan verilerin onay için yetersiz olduğunu ve yeni araştırmalara gereksinim duyulduğunu bildirdi.


Swissmedic tarafından yapılan yazılı açıklamada, AstraZeneca’nın geliştirmiş olduğu aşıya henüz onay verilmediği söyleyerek, “AstraZeneca aşısı ile alakalı şimdiye kadar sunulan ve analiz yapılan veriler henüz onay vermek için yeterli değil.

Aşının güvenliği, etkinliği ve kalitesi hakkında daha çok bilgi elde etmek için yeni çalışmalardan elde edilecek ek verilere ihtiyaç var.”

AstraZeneca aşısına dair kesin bir değerlendirme yapılabilmesi için Kuzey ve Güney Amerika’da devam eden Faz 3 denemelerinden elde edilecek verilerin sunulması ve analiz yapılması gerektiği söylendi.

AstraZeneca aşısı için daha önce 5,3 milyon doz sipariş verildiği açıklamada, aşıya dair olumlu verilerin sunulması durumunda derhal geçici onay verilebileceği bildirildi.

Federal hükümet Aralık 2020′ yılında yapmış olduğu açıklamada, Pfizer ve BioNTech aşının yanı sıra Moderna ve AstraZeneca’nın geliştirmiş olduğu Kovid-19 aşıları için toplam 15,8 milyon doz sipariş verildiğini açıklamıştı.

Nüfusu toplam 8,6 milyon olan İsviçre’de Kovid-19 aşılama çalışmaları geçen yıl aralık ayı sonuna doğru başlamıştı.

Amerika merkez ilaç üreticisi Moderna ve Pfizer ile BioNTech’in geliştirmiş olduğu aşıların kullanımına izin verilen ülkede, şimdiye kadar 315 bin 33 Kovid-19 aşısı uygulandı.

Kovid-19’dan yaşamını yitirenlerin sayısı 9 bine doğru yaklaştı

İsviçre’de son 24 saat içerisinde 1796 kişide Kovid-19 vakası tespit edildi, 42 kişi yaşamını yitirdi.

Salgının başından beri yaşamını yitirenlerin sayısı 8 bin 800’e, vaka sayısı ise 538 bin 524’e ulaştı.

26 kantondan oluşan İsviçre’de, Federal Hükümet ve kantonların aldığı tüm önlemler, Kovid-19 salgınının hızını durdurmakta yetersiz kalmıştı.

Hükümet, şubat ayı sonuna kadar sert önlemlerin devam edeceğini söylemişti.