Koronavirüs’te sürü bağışıklığı ne kadar etkili? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Koronavirüs’te sürü bağışıklığı ne kadar etkili?

Koronavirüs salgınına ilişkin yapılan araştırmalar, her gün yeni bir bulguyu ortaya çıkarıyor. İngiltere’deki bir immunoloji profesörü, Kovid-19’u atlatanlar üzerindeki bağışıklığa ilişkin değerlendirme yaptı. Danny Altman,


Web Banner

Koronavirüs salgınında tedavi ve aşı çalışmaları kadar en çok konuşulan konulardan biri de sürü bağışıklığı. Hastalığı atlatan kişiler için yeniden yakalanma konusunda çeşitli tartışmalar ortaya atılırken, bağışıklığa ilişkin korkutan bir açıklama İngiltere’den geldi.

NTV’den Ahmet Bal’ın haberine göre immunoloji profesörü Danny Altman Kovid-19’u atlatanların bağışıklığının kırılgan olabileceğini ifade ederek “Gelişen antikorlar birkaç ay içinde yok olabilir gibi görünüyor. Bu sırtınızı dayayacağınız bir şey değil” dedi.

“BAĞIŞIKLIK KIRILGAN GÖRÜNÜYOR”

İngiltere’deki Imperial College London’da görev yapan bir immünoloji profesörü bağışıklığın sanıldığı kadar etkili olmayabileceğini söyledi.

CNBC’ye açıklamalarda bulunan Danny Altman, “Bağışıklık oldukça kırılgan gözüküyor. Bazılarında bulunan antikorlar birkaç içerisinde yok olacakmış gibi duruyor. Bu sırtınızı dayayacağınız bir şey değil” dedi.

Altman, ikinci dalga halinde ilk dalgada Kovid-19’a yakalananların da risk altında olabileceğine dikkat çekti.

Danny Altman, “Bu halen oldukça öldürücü bir virüs ve çok hızlı yayılıyor. İnsanların halen bu gerçekle yüzleşmeye hazır olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI STRATEJİSİ İŞE YARAYACAK MI?

Danny Altman’ın bu açıklamaları geliştirilen antikorların etkisinin sorgulanmasına neden oldu. Ayrıca İngiltere’de kısa bir süre denenen ancak İsveç’te tamamen uygulanan sürü bağışıklığı yöntemine ilişkin sorular da ortaya çıktı.

Sürü bağışıklığı, toplumun virüse karşı bağışıklık geliştirebilmesi için keskin müdahalelere karşı çıkıyor. Hastalığın zaman içerisinde topluma yayılması ve böylece herkesin salgınla karşı bağışıklık geliştirmesi hedefleniyor.

İSVEÇTE’Kİ KOVİD-19 POLİTİKASI

Bu uygulama İsveç’te denendi ancak sonuçlar pek de tatmin edici olmadı. 10 milyondan biraz fazla insanın yaşadığı ülkede tespit edilen Kovid-19 vaka sayısı 73 bin oldu. Ancak ülkede 5 bin 433 insan hayatını kaybetti. Başka bir ifadeyle ülkedeki her 14 corona virüs hastasından biri öldü. 

Bu rakamlar İsveç’i Kovid-19’un en öldürücü olduğu ülkeler listesine soktu. Ülkedeki her bir milyon insandan 538’i corona virüs yüzünden hayatını kaybetti.

Bu oran Türkiye’de 62, salgında en fazla can kaybının yaşandığı yer olan ABD’de ise 402 olarak kaydedildi.

Web Banner
Web Banner