İzin ücretlerinde yeni dönem « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İzin ücretlerinde yeni dönem

İş mahkemesine başvuran bir çalışan, izin haklarından yapılan indirime karşı çıktı. Yargıtay yıllık izinden indirim yapılamayacağına ve çalışanın en temel hakkı olduğuna dair karar verdi.


Web Banner

İş mahkemesinden temyize götürülen bir davada Yargıtay, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren emsal bir karar verdi. Yargıtay, işçinin kullanılmayan yıllık iznine ilişkin ücretinden indirim yapılmasının mümkün olmadığına hükmetti.

‘İNDİRİM YAPILAMAZ’

TRT Haber’de yer alan habere göre; iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini öne süren bir özel güvenlik şirketi çalışanı, İş Mahkemesi’ne başvurarak kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti alacaklarını istedi.

Bilirkişi, sözleşmesi feshedilmiş işçinin, yıllık izin ücreti alacağından yüzde 30 indirim yapılmasına karar verince bu kararı her iki taraf avukatının da temyize götürmesi üzerine konu Yargıtay’a taşındı.

Yargıtay, işçinin kullanılmayan yıllık iznine ilişkin ücretinden indirim yapılmasının mümkün olmadığına hükmetti.

İZİN HAKKINIZDAN VAZGEÇEMEZSİNİZ

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, karara ilişkin değerlendirmesinde çalışanların dinlenme hakkını ya da yıllık iznini ücrete dönüştüremeyeceğini ifade etti.

“İş sözleşmesi sonlandığı andan itibaren de bu kullanmadığı izin varsa bu izinlerinin paralarını işveren ödemek zorunda.” diyen Zengin, çalışanın iş sözleşmesi devam ederken, dinlenme hakkından vazgeçemeyeceğini söyledi.

ANAYASAL HAK

İşçilerin yaşamsal hakkı olan hafta tatilleri ve yıllık izinler anayasal olarak da korunuyor. Çalışanın verimli çalışabilmesi için de bu hakkın ücrete dönüştürülmemesi gerekiyor.

Yargıtay, 2022’nin Nisan ayında da çalışanın uzun süre dinlenme hakkını kullanmadan çalışmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğuna dair hüküm vermişti.

Web Banner
Web Banner