İstanbul’u bekleyen tehlike! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İstanbul’u bekleyen tehlike!

Tüm dünyada olduğu gibi İstanbul’da da deniz seviyesi 100 yılda 20 santimetre yükseldi.


Kuraklık, sel, dolu, fırtınalar ve aşırı sıcaklar son zamanlarda dünyada gittikçe daha fazla etkisini gösteriyor. Şüphesiz bunun ana sebebi uzun senelerdir içinde bulunduğunuz iklim krizi. Önceki senelerde kendisini zaman zaman gösteren bu afetler artık hayatımızın bir parçası oldu. Dünyanın son zamanlarda yaşadığı sıcaklık artışının Türkiye’de de aynı şekilde gerçekleştiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “Ortalama sıcaklıktaki 1.5 derecelik artış hemde çok fazla alanda da kendini gösteriyor” dedi.

ARTIŞ HIZLANIYOR

Artık kentlerin aşırı hava olayları tehlikesi ile de karşı karşıya olduğunu dile getiren Tek, “Çevremizde olan her şey birbiri ile net olarak bağlantılı. İklim olaylarını görmemezlik edemeyiz. Yapılan ölçümlerde son 100 senede bütün dünyada deniz seviyesinin 20 santimetre yükseldiğini görüyoruz. Bu durum İstanbul için de geçerli. Üstelik deniz seviyesindeki yükselmenin hızı gittikçe artıyor. Asıl tehlike bu ivmelenmenin hızlanması. Bu global bir sorun ama yerelde her bölgede farklı etkileri, zararları var” ifadelerini kullandı.

ALTYAPI ÇÖKEBİLİR

Bu artışın küçük bir seviye gibi görünse de yanı sıra İstanbul için çok büyük maddi etkilerinin de olacağını aktaran Tek, “Dev bir kentten ve bunun altyapı sistemlerinden bahsediyoruz. Şimdilik sorun yok gibi görünse de bu kentler için deniz seviyesindeki yükselme çok büyük bir tehlike. Altyapı sistemleri çöker. Daha sonra kentleri kazıp yeniden altyapı yapmak çok zor. Su kanallarını, kanalizasyonları değiştirmek maalesef çok büyük yatırımlar gerektiriyor. Bu milyarlarca dolarlık bir maliyet demek” diye konuştu.

SICAK DALGALARI KENTLERİ KAVURUYOR

Son senelerde kentlerde yaşanan aşırı sıcaklara da dikkati çeken Adil Tek, “Sıcak hava dalgaları yanı sıra ciddi sağlık sorunlarını de getiriyor. Hem ekosistem hem de insan sağlığı için oldukça etkili olan bu sıcak hava dalgalarının şiddeti ve yaşanma sıklığı İstanbul’da her sene daha fazla artıyor. İstatistiklerde bu olayların son senelerde biriktiğini görebiliyoruz” biçiminde konuştu.

SU KALİTESİNİ KORUYALIM

Tatlı su kaynaklarının azalırken deniz suyu seviyesinin yükselmesinin çoğu içme suyu kaynağı için risk oluşturduğunu dile getiren Adil Tek, su niteliğini korumak için doğaya ve ekosisteme daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini ve gelecek nesilleri de düşümmemizin şart olduğunu söylüyor.

DEV YATIRIMLARI ETKİLİYOR

İklim krizine bağlı şekilde yaşanan deniz seviyesindeki yükselmenin kıyı şeritlerini tehdit ettiğini aktaran Adil Tek, “Bu hemde deniz kenarındaki büyün yatırımlar için de önemli bir etken. Şöyle düşünün, siz milyarlarca dolarlık bir yatırım yaparak bir liman inşa ediyorsunuz. Bu limanı 200-300 senelik kullanım ömrü ile yapıyorsunuz. Ama deniz seviyesi hızla yükselmeye başlıyor. Sizin limanınız işlevini kaybediyor. Yaptığınız milyarlarca dolar yatırım da çöpe gidiyor” dedi.

NE KADAR VERİMLİ TÜKETİYORSUN?

Önceden dünyanın büyüme ile alakalı göstergelerinin enerji istatistikleri ile ölçüldüğünü dile getiren Adil Tek, şöyle devam etti: “Ülkelerin gelişmişlik endeksi enerji tüketimi ile paraleldi. En gelişmiş ülkeler en fazla tüketime sahipti. Ama hangi enerji kaynağının tüketildiği çok önemsenmezdi. Artık bu bütünüyle değişti. Gelişmişlik endeksleri yeniden yazılıyor. Artık ne kadar verimli tükettiğin ve hangi kaynaktan beslendiğin önemli.”