Konu: Ders sürelerinin eğitim-öğretim yılı sonuna kadar 35 dakika olarak uygulanması talebi
İstanbul ilinde ikili eğitim yapan okullarda, derslerin sabah erken saatlerde başlayıp akşam geç saatlerde sona ermesi nedeniyle, Valilik kararı ile ders süreleri bir süreliğine 40 dakikadan 35 dakikaya düşürülmüş ve bu uygulama eğitim süreçlerinin daha sağlıklı yürütülmesine katkı sağlamıştır.
Ancak 6 Nisan tarihi itibarıyla ders sürelerinin yeniden 40 dakikaya çıkarılması, eğitim-öğretim sürecinde çeşitli aksaklıklara yol açmaktadır. Özellikle:
– Eğitim-öğretim yılı ortasında yapılan bu değişiklik, dönemlik planlamaları ve ders işleyiş düzenini olumsuz etkilemektedir.
– Servis saatlerinde ciddi uyumsuzluklar yaşanmakta, öğrencilerin ulaşımında aksaklıklar ortaya çıkmaktadır.
– İkili eğitim yapan okullarda görev yapan idarecilerin çalışma süreleri aşırı derecede artmakta, günlük çalışma süresi 11 saate kadar çıkmakta olup bu durum mevzuat ve çalışma ilkeleri açısından uygun değildir.
– Sabah saat 08.00’de derse başlayan ortaokullarda, teneffüs ve öğle arası süreleri dikkate alındığında öğlenci grubun çıkış saati 19.30’a kadar uzamaktadır. Bu durum hem öğrenciler hem veliler açısından İstanbul’un yoğun trafik koşullarında ciddi zorluklara neden olmaktadır.
– TYP kapsamında çalışan personelin çalışma saatleri mevcut ders programı ile uyum göstermemekte ve işleyişte aksamalara sebep olmaktadır.
Yukarıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurulduğunda, eğitim-öğretim faaliyetlerinin daha verimli yürütülebilmesi, öğrenci ve velilerin mağduriyet yaşamaması ve okul idarelerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına; ders sürelerinin eğitim-öğretim yılı sonuna kadar yeniden 35 dakika olarak uygulanması hususunda gereğini arz ederiz.
Uğur BAŞAR
Hürriyetçi Eğitim Sen
İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı