Hangi İzin kullanma olursa memurun maaşını etkiler? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Hangi İzin kullanma olursa memurun maaşını etkiler?

Devlet memurları; yıllık izin, hastalık izni, mazeret izni, refakat izni, süt izni, sağlık izni, aylıksız izin, aile birimini muhafaza etmek için izin kullanma hakkına sahip olmaları yanı sıra yetkili makamların kararına dayalı olarak çeşitli sebeplerle idari izinli sayılabilecekler.


Web Banner

Kullanmış oldukları izinlerden dolayı memurların aylık maaşı bazen kısmen ya da tamamen azalırken, bazen de kullanılan izinden dolayı etkilenmemektedir.

Yıllık izin

Yıllık izin kullanan memurun aylık geliri bu izinden dolayı etkilenmez.

Mazeret izni

Kanunda belirtilen hallerde mazeret izni kullanan memurun aylık geliri bu izinden dolayı etkilenmez.

Teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfları kapsamındaki personelden kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapanlardan mazeret izni kullananlara, mazeret izni süresince ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

Refakat izni

Memurun bakmakla yükümlü olduğu ya da refakat edilmediğinde hayatları tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi ya da tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanmış olması durumunda, bu yakınlarına refakat etmek üzere en çok 6 aya kadar (her olay için, 3 ay ve zorunlu hallerde 3 ay daha olmak üzere) refakat izni kullanan memurun aylık geliri bu izinden dolayı etkilenmez.

Hastalık izni

Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri ile uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananları kullandığı hastalık izinleri ve resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak görülen tedavi süreleri hariç olmak üzere, bir takvim yılında kullanılan hastalık izin süreleri toplam 7 günü geçmesi durumunda, geçen günlere göre zam ve tazminat ödemeleri %25 eksik hesaplanır.

Teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfları kapsamındaki personelden kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapanlardan hastalık izini kullananlara (görevin yapılması esnasında ya da görevden dolayı olduğunun amirlerince onaylanması şartıyla; hastalanan, yaralanan, kazaya uğrayan ve sakatlananların tedavi ve hastalık izni süreleri hariç), hastalık izni süresince ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

Sağlık izni

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalıştığı için yıllık izinlerine ilaveten her yıl bir ay süreyle sağlık izni verilen memurun aylık geliri bu izinden dolayı etkilenmez.

Vekâlet görevi yaparken izin

Bir görevi vekâleten yaptığı için vekâlet ettiği görevin zam ve tazminatlardan yararlanabilen memur; yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni ve refakat izni sebebiyle vekâlet görevine ara verdiği durumlarda, ara verdiği günlerde vekâlet görevine dair zam ve tazminatlardan yararlanamaz.

Aile birimini koruma için izin

Tekrardan ya da yer değiştirme şartıyla atanan memurun memur olan eşinin (isteği durumunda) memurun atandığı yere atanmak istemesi, memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın olmaması veya teşkilat olmakla birlikte niteliğine uygun boş kadro bulunmaması durumuna, memurun eşine izin verilebiliyor.

Bu şekilde izin kullananlardan, eşleri; Olağanüstü Hal Bölgesine dahil iller ile bu illere mücavir illerde görevli olanların aylıkları %40’ı, kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görevli olanların aylıkları % 50’si, kalkınmada 2 nci derecede öncelikli yörelerde görevli olanların ise aylıkları %75’i kesilir.

Aylıksız izin

657 sayılı Kanunda belirtilen hallerde aylıksız izin kullanan memurun aylık geliri bu izin süresince tamamen kesilir.

İdari izin

Bazı hallerde yetkili makam kararıyla Devlet memurları idari izinli sayılabilmektedir. Bu durumlardan biri ise, Kovid-19 salgını sebebiyle alınan tedbirler kapsamında kamu görevlileri idari izinli sayılması.

Memurların idari izinli sayıldıkları dönemlerde, aylık maaşları herhangi bir azalma söz konusu olmamaktadır.

Web Banner
Web Banner