Eş için uygulanan AGİ miktarı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Eş için uygulanan AGİ miktarı


Çalışanların aylık brüt ücretlerinden kesilen Gelir Vergisi tutarını azaltan bir unsur olan Asgari Geçim İndiriminin miktarı, ilgili çalışanın çocuklarının sayısına ve eşinin çalışıp çalışmama durumuna göre değişmektedir.

Eşin çalışıyor sayılıp sayılmama durumu, çalışanların yararlandığı Asgari Geçim İndirimi miktarı etkilemektedir. (Bu yazımızda memurunyeri.com olarak sadece eş durumuna bağlı AGİ ödemesinden söz edilecektir.)

AGİ uygulamasında kimler çalışmayan eş sayılıyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yer alan açıklamalara göre, AGİ uygulamaları bakımından; çalışmayan eş, emekli olan eş ve serbest çalışan eş çalışmayan eş olarak kabul edilmektedir.

Buna göre;

**Aktif ücretli olarak çalışan eş için AGİ’den yararlanılamıyor.

**Bir kurumda ücretli olarak çalışan eş için AGİ’den yararlanılamıyor.

**Emekli maaşı alan eş için AGİ’den yararlanılabiliyor.

**Serbest meslek yürüten (avukat, doktor gibi) eş için AGİ’den yararlanılabiliyor.

**Askere giden eş için AGİ’den yararlanılabiliyor.

**Aylıksız izin kullanan eş için AGİ’den yararlanılabiliyor.

**Geçici iş göremezlik ödeneği alan eş için AGİ’den yararlanılabiliyor.

**Staj yapan (meslek edinme ya da eğitim sırasında yapılan çıraklık veya belirli süreli stajlar) eş için AGİ’den yararlanılabiliyor.

Eş için uygulanan AGİ miktarı

Aylık net ücreti artıran bir unsur olan AGİ’nin, kapsamdaki eş için uygulanan miktarı, ilgili takvim yılı başında geçerli olan asgarî ücretin%15 oranındaki gelir vergisi tutarının%10’u kadar olmaktadır. (eşi kapsamda olan personelin en çok 3 çocuk, eşi kapsamda olmayan personel ise en çok 5 çocuk için AGİ’den yararlanabiliyor)

2019 yılında geçerli olan belirlemelere göre, eş için halen yararlanılabilen AGİ tutarı “38,38 TL” dir. Bu tutar, 2020 yılına ilişkin Asgari Ücret rakamının belli olmasıyla birlikte artacak.

Eş için AGİ’ye hak kazanma ve hakkı kaybetme

Çalışanların, kapsamdaki eş için AGİ’den yararlanabilme hakkı, evlilik tarihini (resmi nikah tarihi) izleyen aybaşından itibaren başlar.  Öte yandan, aktif ücretli olarak veya bir kurumda ücretli olarak çalışırken işten ayrılan veya emekli olan eş için, izleyen aybaşından itibaren AGİ’den yararlanılabilir.  

Ancak, eşin aktif ücretli olarak veya bir kurumda ücretli olarak çalışmaya başlaması ya da boşanma veya eşin ölümü hallerinde, izleyen aybaşından itibaren eş için AGİ’den yararlanılamaz.