Birinci Sınıflar Okuma, Yazma Öğrenmeleri, Online Eğitimle Daha Zor Hale Geldi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Birinci Sınıflar Okuma, Yazma Öğrenmeleri, Online Eğitimle Daha Zor Hale Geldi

Birinci sınıflar okuma, yazmayı öğrenmeleri, online eğitimle daha zor hale geldi. Eğitimciler, ailenin desteği bu konuda çok önemli.


Destek olmak isterken çocuğun harfleri yanlış öğrenmesine sebep olan veliler de var. Uzmanlara göre temelin yanlış atılması, düzeltilmesi zor yeni sorunlar yaratabiliyor.

Okuma, yazmayı öğrenmek, bazı öğrenciler için sancılı bir süreçken Kovid-19 sebebiyle uzaktan eğitime geçilmesiyle tüm öğrenciler için zor hale geldi.

Yüz yüze eğitimde harflerin yazımı, sesleri konusunda öğretmenler öğrencilerine anında destek olabiliyorken uzaktan eğitimde hesap edilemeyen bir çok sorun yaşanabiliyor.

Bu noktada öğretmenlerin ailelerle işbirliği yapması şart. Her ebeveyn, çocuklarına okuma, yazma konusunda destek olabilecek yetkinlikte değil.

Çalışan ailelerin yanı sıra bilgisayar, internet gibi teknik altyapıya sahip olmayanlar var. Bu sebeple ortaya çıkan sorunlar, öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda katlanıyor. Çocukların, harfleri yanlış öğrenmesi sebebiyle temelin yanlış kurulacağını düşünen öğretmen ve veliler endişeli.

Okuma yazma öğrenmenin çocuğu zihnen zorlayan bir süreç olduğunu belirten MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan “Bütün öğretmenler çok iyi olsa, aynı yöntemleri uygulasa ve okullarda fırsat eşitliği sağlansa bile okuma-yazma öğretmek uzaktan eğitimle daha zorlaşmıştır.”

Çocuklar arasında gelişim, öğrenmeye hazır oluş, öğrenme tarzı gibi farklılıklar olduğunu ve bunun öğretmenin ve anne-babanın işbirliğiyle aşılacağını, bu noktada aileye birçok görev düştüğünü ve ekledi: “Çocuğun eğitimi evde devam ettiği için anne-babanın öğretmenin hangi yöntemlerle okuma yazma öğrettiğini bilmesi ve farklı alıştırmalar yaptırarak çocuğun kafasını karıştırmaması gerekir.”

Uzaktan eğitimde çocuğun okuma yazma öğrenmesinde aileler arasındaki eşitsizliğin etkisinin çok büyük olduğunu, “Eğitimi ve geliri iyi olan aileler, öğretmenle iletişim halindedir, ev ödevlerine yardım eder, gerekiyorsa çocuklarına ders çalıştırır, o da olmazsa özel ders aldırır.

Özetle bu aileler okulda başarılı olmak için ne yapmak gerektiğini bildiği için ne gerekiyorsa onu yapar.”

Geçim sıkıntısı çeken, başarılı okul deneyimi olmayan, ev ödevlerine yardım edemeyen, öğretmenle iletişim kurmayan ailelerin çocukların zorluk yaşadığını sözlerine ekledi.