Hastanede Kovid-19’a Yakalanma Riski ne Kadar Yüksek? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Hastanede Kovid-19’a Yakalanma Riski ne Kadar Yüksek?

Fransız bilim adamları tarafından yapılan ve 8 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, birçok hastanenin havası yüksek miktarlarda Kovid-19 içeriyor.


Kovid-19 hastalarının bulunduğu tüm yoğun bakım üniteleri dörtte birinin Kovid-19 genetik materyali ile enfekte olduğunu buldu.

Fransa’da yer alan Nantes Üniversitesi Merkez Hastanesi’nden bilim adamları, Amerika, İngiltere, İtalya, Çin, Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve İran dahil sekiz ülkeyi kapsayan 24 çalışmanın verilerini analiz yaptı.

Araştırma kapsamında, hastanelerde yer alan yoğun bakım ünitelerin yanı sıra, hasta odaları, ameliyathaneler, hemşire odaları, koridorlar, ana girişler, tuvaletler ve banyoların havasından alınan numuneler incelendi.

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE RİSK DİĞER HASTA ODALARINDAN İKİ KAT DAHA FAZLA

Neticelerde, alınan 893 örnekten yüzde 17,4’ü Kovid-19 viral RNA’sı ya da genetik materyali için pozitif olduğu görüldü.

Yoğun bakım ünitelerinden alınan hava numuneleri, diğer hasta odalarından alınan yüzde 10,7’ye göre yüzde 25,2 ile Kovid-19 için iki kat daha çok pozitif netice verdi.

HASTANE TUVALETLERİNİNİ BEŞTE BİRİNDE KOVİD-19’A YAKALANMA RİSKİ VAR

Yoğun bakım odaları dışında, enfekte olan hava örneklerinin en yüksek yüzdesi tuvaletlerden ve koridorlardan geldi.

Tuvalet ve / veya banyolardan alınan örneklerin beşte birinden fazlası, yani yüzde 23,8’inin Kovid-19 taşıdığı görüldü.

Araştırmacılar, bu durumun büyük olasılıkla hastane banyolarının küçük olması ve dışkı örneklerinde bulunan virüsün genetik materyaline ek olarak yetersiz havalandırılmadan kaynaklandığını söyledi.

“Tuvalet sifonu, küçük ve havalandırmasız tuvaletlerde ve banyolarda RNA’nın aerosol haline gelmesine yol açabilir.”

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ CORONA VİRÜSE YAKALANMASININ NEDENİ

Halkın genel kullanımına açık olan koridorlardan alınan numunelerin yüzde 56,3’ü, genel alanlardan alınan örnekler ise yüzde 33,3 oranda Kovid-19 için pozitif netice verdiği belirtildi.

Personel bölgelerinden alınan numunelerin ortalama olarak yüzde 12 oranda Kovid-19 içerdiği. Pozitif örneklerin toplam yüzde 19,2’si toplantı odalarında ve yüzde 3,9’u soyunma odalarında bulundu.

Bilim adamları, “Personel odalarında (yani, toplantı ve yemek odalarında) yüksek konsantrasyonların bulunması, molalar sırasında sağlık uzmanları arasındaki Kovid-19’un olası çapraz geçişiyle tutarlıdır.”

Bilim adamları çalışmanın, virüsün yüksek konsantrasyonunun ve yetersiz havalandırılan odalarda sıkışık birçok insanın yanı sıra, ön saflardaki sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman giymelerine rağmen virüsü nasıl kaptığını açıklayabileceğini belirtti.