Asgari ücrette zam pazarlığı bugün başlıyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Asgari ücrette zam pazarlığı bugün başlıyor


Web Banner

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere yarın saat 14.00’te ilk toplantısını yapacak.

GÖZLER TOPLANTIYA ÇEVRİLDİ
Ankara’da bugün yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin merakla beklediği asgari ücret tespit komisyonu mesaiye başlıyor. 15 kişiden oluşan komisyonda işçileri Türk-İş, işveren kesimini ise TİSK temsil edecek.

İlk toplantının adresi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olacak. İkinci toplantı ise işçi, 3. toplantı işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde yapılacak. Komisyon dördüncü ve son toplantısını yine bakanlığın ev sahipliğinde yapacak.

İŞÇİ KESİMİ NE KADAR İSTİYOR?
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, iki bin 578 liranın altında bir rakamı konuşmayacaklarını açıklamıştı.

Yeni ekonomi programında, kamunun kontrolündeki ücret ve fiyatlarda enflasyon oranında bir artışa yönelik bir politika yer alıyor. 2019 için belirlenen enflasyon hedefi ise yüzde 12.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Web Banner
Web Banner