Adalet’te 2021 Hedefleri Belirlendi: Yeni Hâkim-Savcı Alınacak « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Adalet’te 2021 Hedefleri Belirlendi: Yeni Hâkim-Savcı Alınacak

Adalet Bakanlığı, yargıya güven ile yargının etkinlik ve verimliliğin daha çok arttırılması gibi amaçlara ulaşmak için yapılması planlanan faaliyetleri 2021 yılı Performans Programı ile açıkladı.


Yargının verimliliği için ihtisas mahkemelerinin sayısı arttırılacak. İcra işlemlerin daha etkin yapılmasını sağlayan yeni icra dairesi modelinin uygulandığı mahal sayısı arttırılacak.

Yine iş yoğunluğunda artış görülen yerlerde yeni noterlikler açılacak. Hak ve özgürlüklere dair standartların daha yükseltmesi için önemli yol haritası olacak İnsan Hakları Eylem Planı da programda yer aldı. Eylem Planı’ndaki faaliyetlerin 2021’deki gerçekleşme oranı yüzde 40 olarak belirlendi.

1438 HAKİM-SAVCI ALINACAK

Performans Programı’nda, toplam hakim ve savcı sayısı 21 bin 855 olduğu belirtildi. 2021’yılında 1438 hakim-savcı alımı yapılacağı.

Hakim ve savcı başına düşen dosya sayısının da düşürülmesi hedefleniyor. Programda, 2020’yılında ceza davalarının ortalama görülme süresinin 265, hukuk davalarının ortalama görülme süresinin 279 olduğu söylendi.

Makul sürede yargılanma hakkının güçlendirilmesi için hakim, savcı ve yardımcı personel sayısının iş yüküyle orantılı olması gerektiğine dikkat çekilirken, atılacak adımlarla 2021’yılı ortalama görülme sürelerinin ceza davaları için 259’a, hukuk davaları için ise 277’ye düşürülmesi hedefleniyor.

DOSTANE ÇÖZÜM

Alternatif çözüm yöntemlerinden olan uzlaşma ve arabuluculuk sisteminin işlerliği sağlanacak. 2021’yılı arabuluculuk müessesesine başvurulan dosya hedefi 815 bin, uzlaştırma müessesesine başvurulan dosya hedefi 510 bin olarak belirlendi.

Uyuşmazlıkların dostane yöntemle kısa sürede sonuçlanması ve adalet sisteminin daha etkin işlemesi sağlanacak. Adli yardımlaşma yapılan ülke sayısının da 67’den bu yıl 78 çıkarılması hedeflendi.

Elektronik kelepçeyle izleyecekler

2021 yılı hedefleri kapsamında, cezaevlerinde bulunanların topluma uyum süreçlerine yönelik ıslah önlemleri arttırılacak, denetimli serbestlik hizmetleri ve alternatif infaz usulleri geliştirilecek, koşullu salıverme sistemi iyileştirilecek.

Bu kapsamda, elektronik izleme ve denetimli serbestlik sistemi ile takibi yapılan kişi sayısının artması hedefleniyor. 2020’yılı meslek sertifikası alan hükümlü ve tutuklu sayısı 85 bin olurken, 2021’yılı bu sayının 87 bine çıkarılması sağlanacak.