Açlık Sınırı 2 Bin 706 Lira Oldu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Açlık Sınırı 2 Bin 706 Lira Oldu

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.706,9 TL, yoksulluk sınırı ise 7.716,1 TL olarak belirlendi.


Web Banner

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Mart ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.706,9 TL, yoksulluk sınırı ise 7.716,1 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Mart ayında Şubat ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,99’luk bir artış yaşandı. Mart ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 61,04 artışla karnabahar, yüzde 27,88 artışla sivri biber, yüzde 9,79 artışla tavuk eti, yüzde 7,71 artışla limon, yüzde 7,2 artışla domates; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 17,29 azalışla kabak, yüzde 17,07 azalışla salatalık, yüzde 15,55 azalışla marul, yüzde 12,31 azalışla kırmızı lahana, yüzde 9,32 azalışla patates madde fiyatlarında yaşandı.

Mart ayında Şubat ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,04’lük bir artış gözlenirken; Mart ayında Şubat ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,79’luk bir artış oldu. Aydınlanma madde fiyatında ise Mart ayında Şubat ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

Giyim ve Kişisel Temizlik Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Mart ayında Şubat ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 1,68’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 7,87 artışla örgü yünü, yüzde 6,99 artışla elbise, yüzde 5,62 artışla ceket madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Şubat ayına göre yüzde 5,08 azalışla yünlü kaban, yüzde 3,74 azalışla pijama, yüzde 2,87 azalışla kazak madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 2,47’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 11,82 artışla makyaj malzemeleri, yüzde 8,52 artışla tıraş malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Şubat ayına göre yüzde 0,74 azalışla tuvalet ve güzellik sabunu fiyatında düşüş gözlemlendi.

Mart ayında Şubat ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,44’lük bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 15,47 artışla PTT koli gönderme ücreti; yüzde 0,72 azalışla telefon ekipmanları madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Eğitim ve Sağlık Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,91’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Şubat ayına göre değişimin yüzde 4,79 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 4,16 artışla özel ilköğretim ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 4,37 azalışla oyun konsolu, yüzde 3,3 azalışla tablet fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Mart ayında Şubat ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,73’lük bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 12,18 artışla ilaçlar; yüzde 0,11 azalışla derece fiyatlarında olduğu tespit edildi.

Mart ayında Şubat ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,37’lik bir artış olduğu belirlendi. Şubat ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 5,49 artışla uçak ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Şubat ayına göre yüzde 1,37 azalışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretler madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 1,66’lık bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 4,14 artışla pencere(pvc) madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

 

Web Banner
Web Banner