14 Günlük Yasak Gelecek mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

14 Günlük Yasak Gelecek mi?

Hafta içi sokağa çıkma yasağı vatandaşların gündeminde yerini almaya devam ediyor. Vakalardaki artışla birlikte alınan bu karar sonrasında hafta içi belirlenen saat aralıklarında vatandaşların dışarı çıkmaları yasaklandı.


İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği “Sokağa Çıkma Yasakları” konulu genelge kapsamında, yeni karar alınıncaya kadar hafta içi saat 21.00 ile 05.00 saatlerinde, hafta sonu ise cuma akşamı 21.00’den pazartesi günü saat 05.00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde yeni kararların alındığı söylendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kovid-19 tedbirleri İçişleri Bakanlığı genelgesiyle düzenleneceğini ve salı gününden itibaren uygulanacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni tedbirler ise şu şekilde; “Hafta içi her gün saat 21:00 ile 05:00 saatler arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
Restoranlar paket servis haricinde hizmet veremeyecek. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacak. 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşlar toplu taşımayı kullanamayacak.

14 GÜN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı – Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, içinde bulunduğumuz durumu “Köprüden önceki son çıkış” cümlesiyle tanımladı.

14 günlük sokağa çıkma yasağı ihtimaliyle alakalı Prof. Dr. Kemalettin Aydın şunları söyledi:

“Şu an uygulanmakta olan tedbirleri tam kapanma öncesi yapılan son hamle olarak düşünebiliriz. Bu hamlelerle başarı sağlayamazsak başka ülkelerde olduğu gibi 14 günlük tam kapanma yaşayabiliriz.

Aralık ayının ikinci yarısında, başta İstanbul olmak üzere toplumsal bağışıklığın (sürü bağışıklığı) devreye girmesini beklediğini söyleyen Aydın, “Bu, toplumun neredeyse yarıya yakın virüsle karşılaşmış ya da virüs ile infekte olacağı için yayılım hızının belirli kentlerde azalmaya başlayacağı anlamına geliyor.

Yasak kuralları, toplumsal bağışıklık ve aşı ile bağışıklıkla beraber ocak ayından itibaren başta İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve İzmir illerinde salgın hızının duraklayıp aşağıya doğru inişe geçeceğini öngörüyorum.”

MARKETLER, BAKKALLAR, KASAPLAR SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN MUAF OLACAK

65 yaş üzeri ve 20 yaş altı kişiler toplu taşımayı kullanamayacaklar. AVM’ler ve semt pazarlarına HES kodu ile giriş yapılabilecek.

Kovid-19 salgını toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kuralların yanı sıra hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler;

Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda belirlenerek uygulamaya geçirilmektedir.

Gelinen aşamada son dönemde Kovid-19 salgınının yayılımında Dünya’da ve özellikle Avrupa’da hızlı bir artış yaşandığı ve Ülkemizde vaka ve hasta sayılarında yükseliş görüldüğü kamuoyunun malumudur. Bu çerçevede 30.11.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda;

Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta sonları; Cuma günleri saat 21.00’de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günleri tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

İlk uygulama 04.12.2020 Cuma günü saat 21.00’de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde tüm vatandaşlarımız için sokağa çıkma yasağı getirilecek olup bundan sonraki hafta sonlarında uygulama aynı şekilde devam edecek.

Sokağa çıkma yasağı süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetleri sürekliliğini sağlamak için Ek’te belirtilen yerler ve kişiler yasaktan muaf olarak tutulacak.

SEYAHAT TOPLU ULAŞIMLA

Şehirlerarası seyahatler toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi) ile yapılabilecek. Özel araçla şehirlerarası seyahat, izne tabi olacak.

Farklı mazereti olan kişiler toplu ulaşım araçlarıyla ya da İçişleri Bakanlığı’na ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ve ya valilik-kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla izin almak şartıyla özel araçlarıyla seyahat yapabilecek.

İşiyle alakalı belgeleyen toplu ulaşım araçları görevlileriyle şehirlerarası seyahat yapacağını bilet, rezervasyon koduyla ibraz eden kişiler sokağa çıkma yasağından muaf olacak. Ganyan, İddia ve Milli Piyango bayilerinde içeriye müşteri kabul etmeksizin sadece kupon-ganyan yatırma işlemi yapılacak.