Yunan medyası skandal başlıklarına bir yenisini ekledi! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yunan medyası skandal başlıklarına bir yenisini ekledi!


Türk F-16 savaş uçakları ve insansız hava araçlarının Ege Denizi semalarında 23 kez hava sahasi ihlalinde bulunduğunu yazan Yunan medyasının ana gündemi, savaşın eşiğine gelinen kriz.

Skai televizyonu, ‘Senatör van Hollen: Türkiye güvenilmez bir müttefik, F-16’lar ancak İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasıyla’ başlıklı bir haber yayımladı.

Yunan lobisine desteğiyle öne çıkan Maryland senatörü Chris van Hollen, Stockholm ve Helsinki’nin NATO üyeliğini veto eden Ankara’ya istediği F-16’ların ancak vetonun kalkmasıyla verileceğini söyledi. Demokrat siyasetçi, ABD ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi hedefleyen yeni yaptırımları hayata geçirmesi gerektiğini ileri sürdü.

Kathimerini, van Hollen’in açıklamalarını ‘İsveç ve Finlandiya NATO’ya dahil olmadan F-16 satışı için bir plan yok’ başlığıyla okurlarına sundu.

 

CNN Yunanistan, ‘Türk şirketi NATO için kritik yazılım geliştiriyor’ başlıklı haberinde dünyanın dört bir yanındaki tüm ittifak tesislerinin kısa süre içinde bir Türk şirketinin geliştirdiği istihbarat altyapısı yazılımını kullanacağını yazdı.

Bir devlet şirketi olan STM’nin hazırlayacağı yazılım. yeryüzündeki tüm NATO üsleri arasındaki istihbaratın toplanması, yönlendirilmesi, işlenmesi ve dağıtılmasını sağlayacak. STM ile NATO’nun istihbarat teşkilatı NCI arasında imzalanan iki ayrı sözleşmeye göre, yazılım üç buçuk yıl içinde hayata geçmiş olacak.

 

UNUTULMAYAN HEZİMET

Kardak kayalıklarına Türk özel kuvvetler askerlerinin bayrak dikmesini unutamayan Yunanistan’da, olayın 26’ıncı yıldönümünde çok sayıda haber yayınlandı. Kathimerini, ‘Kardak’tan sonra 27 yıl-Savunma prensipleri nasıl değişti?’ başlıklı haberinde 1996’nın son günlerinde patlak veren krizin Yunanistan’ın askeri doktrininde yol açtığı değişikliği analiz etti. Kathimerini’ye göre, Kardak’tan sonra Türkiye ile yaşanacak yeni bir kriz yalnızca bir ada veya kayalıkla sınırlı kalmayacak, Meriç Nehri’nden Kaş’ın karşısındaki Meis Adası’na kadar tüm cepheyi saracak.

Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias’ın CNN Yunanistan’da yayımlanan yazısının başlığı ise, ‘Kardak krizinden öğrendiğimiz faydalı dersler’ oldu. Hardalias, Kardak kayalıklarında kopan fırtınayı modern Türk-Yunan ilişkilerindeki en tehlikeli kırılma anlarından biri olarak tanımladı.

Türk birliklerinin Kardak Adası’nı işgal ettiğini ileri süren Savunma Bakan Yardımcısı Hardalias’a göre, kriz Yunan ordusunun sürekli teyakkuz halinde bulunması gerektiğini gösterdi.

Dış politika sahasında ise erkenden inşa edilen ittifakların önemini ortaya çıkardığını savunan Hardalias, Fransa ile 2021 yılında Türkiye’ye karşı imzaladıkları anlaşmayı hatırlattı. Söz konusu anlaşma, Fransa veya Yunanistan’ın saldırıya uğraması halinde diğer ülkenin yardım etmesini garanti ediyordu.

Nikos Hardalias, Atina yönetiminin son yıllarda Yunanistan’ın ‘kırmızı çizgiler’ini açıklığa kavuşturduğunu ve söz konusu çizgilerin sorgulanamayacağını savundu.

 

CNN Yunanistan’daki haberlerden birinde, Atina’yı hazırlıksız yakalayan Kardak krizi New York’taki ikiz kuleleri vuran 11 Eylül saldırılarına benzetildi, Yunanistan’ın söz konusu krizi öngörmekte başarısız olduğu vurgulandı.

‘Kardak’taki hatayı bir daha tekrar etmesine izin vermeyelim’ diyen ABD’deki Yunan Amerikan Liderlik Konseyi (HALC) yöneticisi Eddie Zemenidis, Ege Denizi’nde aynı hatanın yinelenmemesi için Atina yönetiminin hazırlık yapması gerektiğini savundu.

Yunan-Amerikan lobisinin, Yunan diplomatların ve ABD’deki diasporanın Kardak’tan dersler çıkardığını belirten Zemenidis, Bodrum ve Kalimnos arasındaki kayalıklarda ortaya çıkan krizin hatırlatılması için İngilizce büyük bir kampanya başlatılması gerektiğini söyledi.

“Maalesef bu hikaye şu anda yalnızca biz ve Türkler tarafından hatırlanıyor” diyen Zemenidis, krizin çözülmesinde kilit rol oynayan ABD ve Richard Holbrooke’u övdü. ABD’li diplomat Holbrooke, Yunanistan ve Türkiye’yi savaşın eşiğine getiren krizin dinmesinde arabuluculuk yapmıştı.

 

Ankara’nın herhangi bir adaya çıkarma yapmasının muhtemel görünmediğini kaydeden Eddie Zemenidis, Kardak benzeri bir krizin patlaması halinde ABD’nin Yunanistan’ın safında yer alacağını iddia etti. Washington’ın Türkiye seçimlerine müdahale etmemek için bu dönemde sessiz kaldığını savunan Zemenidis, Mayıs ayından sonra Ankara’ya daha net mesajlar verileceğini ileri sürdü.

 

Yunan lobisinin başındaki isim, “Türkiye’nin NATO’da yeri var mı?” sorusuna “Türkiye’yi NATO’dan atamayız” diyerek yanıt verdi.