Yerel medyadan itiraf gibi manşet: ‘Ermeni lobisine teşekkürler’ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yerel medyadan itiraf gibi manşet: ‘Ermeni lobisine teşekkürler’


Digital yayın platformu Disney Plus üzerinden ekrana gelecek ‘Atatürk’ dizisinin yayınlanmaması Türkiye’de büyük tepkiye yol açtı. RTÜK’ün soruşturma başlattığı, resmi yetkililerin açıklamalar yaptığı olay, sosyal medyada boykot kampanyalarına dönüştü. Twitter’da #BoykotDisneyPlus, #Disneyiptalet ve #Disneyboykot gibi etiketlerle karara tepki gösteren kullanıcılar, yaşananları dünya gündemine taşıdı. Dizinin yayından kaldırılmasının arkasında ise, ABD’deki güçlü Ermeni lobisi vardı. Atatürk dizisini engellemek için ilk Twitter mesajını Haziran ayının sonunda atan Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Disney Plus’tan Atatürk dizisinin iptalini istedi ve Türkiye’nin kurucusuna ağza alınmayacak hakaretler etti.

DÜNYA MEDYASINDA İLK HABER

Temmuz ayının sonunda platformun diziyi yayından kaldırması üzerine yalnızca ANCA değil ABD’deki diğer Ermeni kuruluşlarının sosyal medya hesapları sevinç çığlıkları attı. 8 milyon dolara mal olan projenin iptal edilmesi üzerine Disney Plus’a teşekkür eden sosyal medya hesapları, yine Atatürk’e hakaret etmekten geri durmadı. Digital yayın platformunun skandal kararı, hem uluslararası hem de Ermenistan yerel basınında yankılandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTürkiye’den Disney Plus’a Ata tepkisi! Geldikleri gibi giderlerHaberi Görüntüle

ANCA: ÇOK HOŞ BİR ŞEY

ABD merkezli Politico’da yayınlanan haberde ‘Disney’in Türkiye’nin kurucu babasının hayatını aktaran yüksek profilli bir diziyi yayınlamama kararı, Türk yetkililer tarafından Amerikan kanalını Ermeni gruplarının baskısına boyun eğmekle suçladı’ ifadesi kullanıldı.

Haberin devamında Atatürk’ün sayısız cephede savaştığı, bu savaşlar sonunda modern Türkiye’yi kurmayı başardığı hatırlatıldı ve dizinin yayınlanmamasının hem Ermeni hem de Yunan aktivistler tarafından desteklendiği belirtildi.

Politico ayrıca haberinde Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) yönetici direktörü olan Aram Suren Hamparian’ın skandal görüşlerine yer verdi. Aram açıklamalarında “Atatürk ile ilgili yayınlanan her şey onun yaptıklarını normalleştirme riski taşır. Uluslararası alanda böyle bir tartışmanın ortaya çıkması çok hoş bir şey” dedi.

SKANDAL TWEET

ANCA ayrıca Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda dizinin iptali için çaba gösteren herkese teşekkür etti ve Atatürk’e yönelik ağır ithamlarda bulundu.

Ermenistan'da Ağrı Dağı krizi: 'Bizi yok edin demek'

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRErmenistan’da Ağrı Dağı krizi: ‘Bizi yok edin demek’Haberi Görüntüle

YUNAN BASINI YAKIN TAKİPTE

Yunan basınında çıkan haberlerde ise Ethnos ve Kathimerini gazetesi AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in açıklamalarına yer verdi.

Washington Post’ta ‘Türkiye, Atatürk konulu Disney Plus dizisinin iptal edildiği iddiasını soruşturuyor’ başlıklı haberde yine Türk yetkililerin açıklamalarına geniş yer ayrıldı. Haberde Politico’da olduğu gibi Aram Suren Hamparian’ın soykırım iddiasını kastederek ‘Atatürk bu suçu inkar etti ve adaleti engelledi’ ifadesi kullanıldı.

ABC’de yer alan haberde Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin dizinin iptali sonrası yetkililere teşekkür ettiği yazıldı.

Ermenistan'dan skandal harita! Metro istasyonunda led ekrana yansıttılar

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRErmenistan’dan skandal harita! Metro istasyonunda led ekrana yansıttılarHaberi Görüntüle

İTİRAF GİBİ MANŞET

Öte yandan Ermenistan’ın en önemli gazetelerinden Aravot, ‘Ermeni lobisine teşekkürler, Atatürk Disney’de yayınlanmayacak’ başlıklı haberde 29 Ekim’de çıkacak olan dizinin iptal edildiği manşetten verildi. Kullanılan fotoğrafta ise Atatürk ile ilgili yine skandal ifadeler kullanıldı.

‘PROPAGANDA YAPIYORLAR’

Türkiye’nin bu iptal üzerine bir ‘Propaganda’ çalışması yürüttüğünü öne süren gazete, yine Ömer Çelik ve Ebubekir Şahin’in açıklamalarına yer verdi.

Aravot ayrıca CHP ve İYİ Parti’nin de duruma tepki gösterdiğini bildirdi ve bazı gazeteci ve sanatçıların da sosyal medyadan tepki mesajı yayınladığını yazdı.

ABD'nin skandal önerisini Yunan basını yazdı: Boğazlara 'Çift isim'

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRABD’nin skandal önerisini Yunan basını yazdı: Boğazlara ‘Çift isim’Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSkandal 3+1 formülü: Türkiye yok!Haberi Görüntüle

Bir telefon yetti! 'Erdoğan ve Putin kesin olarak anlaştı'

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBir telefon yetti! ‘Erdoğan ve Putin kesin olarak anlaştı’Haberi Görüntüle