Yapılandırmada son başvuru tarihi 30 Nisan « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yapılandırmada son başvuru tarihi 30 Nisan


Web Banner

14 milyon borçluyu ilgilendiren 25 maddelik düzenlemeyle vatandaşların 31 Aralık 2022 ve öncesinden kalan vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınacak. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler 30 Nisan 2023’e kadar ilgili idareye başvuracak ve yapılandırılan tutarları peşin veya taksit halinde ödeyebilecek. İlk taksit ödemeleri mayısta yapılacak yapılandırılan borçlar toplam 48 ayda tahsil edilecek. Kanun teklifinde yer alan önemli düzenlemeler özetle şöyle:

*Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları, adli para cezaları, düzenleyici ve denetleyici kurullarca verilen idari para cezaları, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kaynaklı idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, madenlerden devlet hakkı, kaynak kullanımını destekleme prim borçları yapılandırılarak ödenebilecek.

*Gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacaklar da yapılandırma kapsamında olacak.

*Sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigortalılık primi ve topluluk sigortası primi, ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasında olan eksik işçilik prim tutarları, idari para cezaları, gecikme cezası ve gecikme zamları kapsamda olacak.

*Tarım veya orman işlerinde tazminat hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalılığından doğan prim borçları; ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanların sigortalılığından doğan prim borçları yapılandırılarak ödenebilecek.

*Belediyelere, gümrük müdürlüklerine, il özel idarelerine, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına, milli emlak müdürlüklerine ödenecek borçlar da kapsamda olacak. Belediyelere ödenmesi gereken emlak vergisi başta olmak üzere tüm vergiler, vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları da yapılandırma kapsamına alınacak.

*Teklifle matrah ve vergi artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine yönelik düzenlemeler de yapılacak.

*Sabit gelirliye “İlk Evim Projesi” kapsamında TOKİ tarafından konut ve konut ile birlikte ihalesi yapılan yapım işlerine ilişkin olarak bu yıl sonuna kadar uygulanmak üzere damga vergisi istisnası getirilecek.

*Sürücülerin, işledikleri kabahatler nedeniyle verilen ceza puanları belirli şartlarda silinmek suretiyle bu kişilerin tekrar ehliyet almaları sağlanacak. Bu kapsamda sicillerinde 5 ila 95 puanlık trafik puan cezası olan kişilerin cezaları sıfırlanacak. Bu düzenlemeden alkollü ve uyuşturucu etkisindeyken araç kullandığı, drift yaptığı ve ölümlü kazaya sebebiyet verdiği için ceza alanlar hariç tutulacak.

361.8 milyar liralık borç

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, düzenleme ile 361.8 milyar liralık borcun yapılandırma kapsamına gireceğini söyleyerek, “Bunun yaklaşık 196 milyar lirası alacak aslı” dedi. Elitaş, yapılanma kanununa giren mükellef sayısını açıklarken de, “14 milyon civarında borçlu var. 2 bin TL’nin altında borcu olanların tamamını siliyoruz” diye konuştu.

Web Banner
Web Banner