Türkiye’de yılda 185 bin kişi kanser oluyor! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Türkiye’de yılda 185 bin kişi kanser oluyor!

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, dünya yüzünde kanser yapıcı faktörlerin çoğalması gibi nedenlerden dolayı kanserin, ölüm sebepleri arasında 2 veya 3. Sırada bulunduğunu açıkladı.


Prof. Dr. Özdemir, “Bu hastalıkla alakalı olarak Türkiye dahil 720 ülkede Uluslararası Kanserle Mücadele Derneği uğraş veriyor. Türkiye’de de Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği faaliyetlerini devam ettiriyor” ifadelerini kullandı.

“Kanserin oluşmasını engellemek başta gelen faaliyettir” diyen Prof. Dr. Özdemir, “Bu sebeple bizim kanser yapıcı etkenlerden, çevre duyarlılığı, insanların hayat tarzı, alışkanlıkları gibi bunlardan hangisini yaparsanız ya da yapmazsanız kanserden korunursunuz diye çağrı yapıyoruz. Yaptığımız bu çağrılar dikkate alınırsa 2030 senesinde bu kanserlerin % 25’i oluşmayacak.

Türkiye’de senede 185 bin kişi kanser oluyor, bunun 3’te biri oluşmayınca manevi yükünden ve tedavi masraflarında milletimiz kurtulmuş olacak. Biz evvela yurttaşları kanserden korunma ve sakınma ile alakalı bilinçlendirmeye çalışmaktayız.

Her şeye rağmen kanser oluyorsa insanlar, erken tanı konusu çok önemli. Erken tanı konulursa bu da çok önemli ölçüde milyonlarca insanın şifa bulmasına yarayacak bir metot” ifadesinde bulundu.