Türkiye birçok süper gücü geride bıraktı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Türkiye birçok süper gücü geride bıraktı


Yükselen süper güç Çin, en hassas sorunu Tayvan’da artan gerilim nedeniyle sık sık bir başka süper güç olan ABD ile burun buruna geliyor. Askeri uzmanlar ve ABD’ye göre Çin 2027’ye kadar Tayvan’ı işgal edecek. ABD’nin bu işgalde doğrudan savaşa girmeyeceğini düşünen uzmanlar Tayvan’ın hem askeri hem de maddi olarak destekleneceğini söylüyor.

Yanı sıra Çin, Nisan ayında İran ve Suudi Arabistan’ın uzlaşmasını sağladı. Pekin’de yapılan görüşmelerde iki ülke arasında diplomatik ilişkiler yeniden başladı. ABD basını İran ve Suudi Arabistan’ın anlaşmasına seyirci kalmadı. Birçok medya kuruluşu Çin’in yaptığı diplomatik atağı manşetten verdi ve Çin’in masada bir zafer daha kazandığını yazdı.

Görüşme sonrası bir Suudi yetkili tarafından açıklamada ise ABD’nin bölgedeki hakimiyeti hakkında şu ifadeler kullanıldı:

‘ABD’nin bu bölgeye müdahil olma dönemi sona erdi. Bölge ülkeleri Washington’un müdahalesi olmadan Orta Doğu’da güvenlik ve istikrarı koruma kapasitesine sahiptir. Büyükelçiliklerin yeniden açılması ve büyükelçilerin atanması gibi sonraki adımlar Pekin’deki toplantıda ele alınacak’

ÇİN’DEN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Çin ayrıca bu kritik görüşme öncesi Fransa ile önemli temaslarda bulundu. Çin Devlet Başkanı Xi ise uluslararası arenadaki olumsuz havaya rağmen Çin ve Fransa’nın ikili ilişkilerde olumlu ve sağlam yönde büyüme ivmesini sürdürmek için birlikte çalıştıklarını belirtti. Çin’in bu diploması çalışmaları sonucu Honduras, Tayvan’ı tanımaktan vazgeçtiğini açıkladı. Bu vazgeçişle birlikte dünya genelinde Tayvan’ı tanıyan ülke sayısı 12’ye düşmüş oldu. Tayvan cephesi ise Honduras’ın açıklaması sonrası diplomatik ilişkileri askıya aldığını açıkladı. 

Türk SİHA'ları Arap medyasında gündemi belirledi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTürk SİHA’ları Arap medyasında gündemi belirlediHaberi Görüntüle

‘TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR MÜTTEFİK’

Bu bağlamda Middle East Eye tarafından yayınlanan ankette Orta Doğu halklarının hangi devleti bölgede kilit olarak gördüğü soruldu. Araştırmalara göre bölge halkının üçte ikisi Çin ve Türkiye’yi ‘Güçlü bir müttefik’ olarak görüyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bulunan küresel iletişim ajansı Asda’a Bcw tarafından Perşembe günü yapıldığı hatırlatılan ankette, 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 82’sinden fazlası Türkiye’yi ‘Güçlü bir müttefik veya bir şekilde müttefik’ olarak nitelendirdi ve bunu yüzde 80 ile Çin izledi.

Söz konusu ankette ABD ise yüzde 70’de kaldı. Ankette ayrıca Almanya 78, Fransa 74, Hindistan ise yüzde 73 oy oranı aldı. Öte yandan Arap dünyası en güçlü müttefik olarak Katar’ı seçti. Katar söz konusu ankette yüzde 90’dan fazla oy aldı. Türkiye ayrıca geçtiğimiz haftalarda Suudi Arabistan ile cumhuriyet tarihinin savunma alanındaki en büyük anlaşmasını imzaladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSkandal 3+1 formülü: Türkiye yok!Haberi Görüntüle

GÖÇ VE EKONOMİK SIKINTILAR

Anketin yerel bazlı soruları ise bölge halkının hükümetlerin kendilerinden bağımsız kararlar alması nedeniyle ülkelerine yabancılaşmış hissettiğini ortaya koydu. Raporun analisti James Dorsey, Körfez’in nispeten daha yüksek ekonomik dinamizmine rağmen, ‘İş arayanlar öncelikle Kanada, ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’ya bakıyor’ dedi.

'Savaş sebebi' diyerek duyurdular! Yunan basınında panik

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR’Savaş sebebi’ diyerek duyurdular! Yunan basınında panikHaberi Görüntüle

Yunanistan konum paylaştı! Komşuda hayal kırıklığı: Ankara Akdeniz'e iniyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRYunanistan konum paylaştı! Komşuda hayal kırıklığı: Ankara Akdeniz’e iniyorHaberi Görüntüle

ABD'nin skandal önerisini Yunan basını yazdı: Boğazlara 'Çift isim'

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRABD’nin skandal önerisini Yunan basını yazdı: Boğazlara ‘Çift isim’Haberi Görüntüle