Türk İş Dünyası Amerika’nın Yeni Başkanıyla İlk İletişimini Gerçekleştirdi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Türk İş Dünyası Amerika’nın Yeni Başkanıyla İlk İletişimini Gerçekleştirdi

Türkiye-Amerika İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Joe Biden’a yönelik seçim tebriği ve gelecek döneme dair beklentileri kaleme aldığı mektup Amerika seçilmiş başkanı Joe Biden’a iletildi.


14 Aralık 2020’ Amerika Seçiciler Kurulu oylaması sonrası Joe Biden’ın yeni Amerikan Başkanı olabilmesi için gerekli olan 270’in üzerinde oy kazandığı açıklanmış ve Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen Senatörleri de Joe Biden’ı Amerika’nın Seçilmiş Başkanı olarak tanıdıklarını ifade etmişlerdi.

Joe Biden’ın seçim zaferin resmileşmesinden sonra TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, bir mektup kaleme alarak Joe Biden ve ekibini seçim zaferinden ötürü tebrik etti.

TAİK Başkanı Yalçındağ’ın kaleme aldığı mektupta Joe Biden uzun yıllardır Amerikan halkına ve ülkesinin ikili ilişkilerine kendisini adamış bir isim olarak ifade edildi.

TAİK’in, yeni Amerikan Başkanı Joe Biden’ı 2013 yılında Amerikan-Türk Konferansı’nda (ATC) ağırladığı hatırlatılırken, önümüzdeki yıl yapılacak olan 39. ATC’de yeni Amerikan yönetiminin üyeleriyle birlikte Joe Biden’ı tekrar ağırlamak için davette bulundu.

Türkiye ve Amerika’nın en büyük grupları TAİK üyesidir. TAİK Amerika’da milyarlarca dolar yatırıma sahiptir, Amerikalılara on binlerce istihdam sağlamaktadır.

Türkiye, Amerikalı firmalar için çok önemli bir denizaşırı pazardır.

Pandemi döneminde Türkiye ve Amerika için ticarette kazan-kazan ilişkisine dayanan yeni fırsatlar ön plana çıkmıştır.

TAİK önümüzdeki zamanda iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini desteklemeye devam edecektir.

TAİK, ikili ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılmasını sonuna kadar desteklemektedir. Amerika’lı şirketlerin özellikle KOVID-19 süreciyle birlikte tedarik zincirlerini çeşitlendirmelerine yardımcı olmak için Türk üreticileri önemli bir konumdadır.

Birlikte çalışarak, iki ülke ekonomisini daha dayanıklı hale getirilebilir ve her iki ülke de sürdürülebilir büyüme yoluna koyulabilir.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın son günlerde uygulamaya koyduğu CAATSA yaptırımların iki ülke iş dünyasını etkilemesinden kaygı duyulmaktadır.

Joe Biden yönetimi ikili ilişkileri güçlendirmeyi bir öncelik haline getirmesini temenni etmektedir. Bu bağlamda, Türkiye ve Amerika arasında ikili ticaret hacminin daha çok artırılması noktasında yeni Amerika yönetimiyle çalışmaya hazırdır.

TAİK’in uzun süredir ısrarla dile getirdiği Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yeni dönemde kilit rol oynayabilir. Uzun zamandır dile getirilen Serbest Ticaret, iki ülke ortak yönlerini geliştirmek ve iki ülkenin birbirine yakınlaşması için en güçlü araçtır.

Hedeflenen ticaret hacmi yakalandığında askeri ve siyasi gerginliklere çözüm bulmak her iki ülke açısından kolaylaşacaktır.

TAİK, iki ülke arasında güçlü iş birliğine dayalı ilişkiden tüm dünyanın faydalanacağına inanmaktadır.

İki ülke arasında yaptırımlar ve anlaşmazlıkların değil, ticaret ve yatırımların konuşulduğu bir pozitif gündem oluşturulmasına ihtiyaç var. Bu bağlamda STA konusu önceliğimiz.

Böylesi bir anlaşma yalnızca iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeyecek, aynı zamanda Türk ve Amerikan şirketlerinin üçüncü ülkelerde ortakprojeler geliştirmesine büyük bir ivme kazandıracaktır.

İkili ilişkilerin güçlendirilmesi adına TAİK, Türk ve Amerikalı Bakanların düzenli olarak iletişim kuracağı, sorunları tartışacağı, iş birliği yolları arayacakları ve fikir alışverişinde bulunacakları bir “İkili Ulusal Komisyon” (Bi-national Commission) kurulmasını önermektedir.

Bir açık forum niteliğindeki İkili Ulusal Komisyonlar, Amerika’nın zorluklar yaşadığı ülkelerle ilişkilerini güçlendirmek adına 1990’lardan beri Demokrat yönetimler tarafından uygulanmaktadır. Şüphesiz ülkelerimiz farklı ihtiyaçlara ve beklentilere sahip olabilirler.