Tüm seçim anketlerini yayınladılar! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Tüm seçim anketlerini yayınladılar!


Türkiye’nin tarihi seçimine artık bir aydan az bir süre kaldı, uluslararası medya kampanyaları ve anketleri yakından izliyor. ‘2023’ün en önemli seçimi: Türkiye’ başlığı kullanan Politico, 14 Mayıs’ta kurulacak sandıkların Orta Doğu ve Avrupa güvenliği için önemli bir an olacağı yorumunu yaptı.

Nektaria Stamouli imzalı yazı, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için gelecek ayki seçimler muazzam tarihi bir ehemmiyete sahip” cümlesiyle başlıyor.

Atatürk’ün kurduğu seküler cumhuriyetin 100’üncü yılına denk gelen seçimleri Erdoğan’ın kazanması halinde 85 milyon nüfuslu jeostratejik ağır sıkletin yörüngesine daha fazla damga vurma yetkisi alacağını belirten Politico, Batı cephesindeki korkuları sıraladı.

Dergi, yanı sıra seçim sonucunun, Türkiye’nin NATO içindeki işlevini, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya ile ilişkileri, göçmen politikasını, Ankara’nın Ukrayna’daki savaşta oynadığı rolü ve Doğu Akdeniz’deki gerilimin nasıl yönetileceğini belirleyeceğini kaydetti.

Politico’ya göre, 14 Mayıs seçimlerinin Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarındaki en çekişmeli yarış olması bekleniyor.

İngiliz The Guardian Gazetesi, başkent Ankara’daki seçmenleri odak noktasına koydu ve 20 yıllık iktidarın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk kez ortak bir meydan okumayla yüzleştiğini kaydetti.

Gazetenin haberinde Altılı Masa’daki huzursuzlara da yer verildi, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu için “74 yaşındaki siyasetçi, kamuoyunun önünde; ana koalisyon ortağı milliyetçi İYİ Parti’nin adaylığa giden yolu kasıp kavurduğu ve tüm potansiyelleri gösteren anketlere rağmen diğer adayları yarış dışı bıraktığı eleştirisine maruz kaldı” denildi.

 

 

Guardian’a konuşan İflah Oluklu isimli genç, “Erdoğan bizim için bir baba figürü gibi. 20 yıldır ülkeyi yönetiyor. Özellikle bu muhalefet içerisinde onun yerini doldurabilecek kimse yok” dedi.

Fransız France 24 televizyonu, 14 Mayıs’taki seçimlerden önce kampanyalarda birinci önceliğin enflasyon olduğunu belirtti. Televizyona konuşan analistlere göre, seçmenlerin oy tercihi ekonomik nedenlerle otomatik olarak muhalefet lehine dönüşmeyebilir.

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK FARKLAR

Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, Türkiye’de 14 Mayıs seçimleri için yapılan tüm anketleri yayınladı. Yaklaşık 64 milyon seçmenin cumhurbaşkanı ve milletvekillerini belirlemek için sandığa gideceğini hatırlatan gazete, anketlerin Türkiye’de uzun süredir en heyecanlı yarışa açık şekilde işaret ettiği yorumunu yaptı. Seçimin öncelikle 20 yıldır Türkiye’yi yöneten Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir test niteliğinde olduğunu kaydeden Frankfurter Rundschau, buna karşın muhalefet ittifakının da aday belirlerken neredeyse dağıldığını yazdı.

Cumhurbaşkanlığı yarışında 15 ayrı anketi sayfasına taşıyan Alman gazetesi, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu dışındaki adayların birkaç puan alacak gibi göründüğünü dile getirdi. Yalnızca Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun yer aldığı anketlerde en yüksek farkın 8,6 olduğu, en düşük farkın ise 0,4 puana kadar indiği görüldü.

Alman yayın organı Freiheit, ‘Türkiye değişmek üzere mi?’ başlığıyla cumhurbaşkanı yarışını inceledi. İnternet sitesi, mevcut tablo için “Muhalefetin 14 Mayıs’ta değişikliği gerçekleştirme umutları muhtemelen suya düştü” deyip ekliyor:

“Seçim için iki aday daha ortaya çıktı: Sağcı Sinan Oğan ve 2018’de o zamanlar CHP için aday olan ancak Erdoğan’a farkla kaybeden Muharrem İnce. İnce şimdi kendi partisi Memleket’le yarışa girdi ve 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda çoğu genç olmak üzere birçok seçmeni muhalefet cephesinden kendi cephesine çekmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun onu ittifaka dahil etme girişimleri en azından şimdiye kadar başarısız oldu.”

Yunan Skai televizyonu, ‘Türkiye’de seçimler: Anketlerde Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında düello’ başlığıyla açıklanan son anketleri sayfasına taşıdı. Anketlerin doğru tahminde bulunması halinde seçimin ikinci tura kalacağı yorumunu yapan televizyon, baraj altı kalan partilere vurgu yaptı.

Yunanistan’ın popüler internet sitesi in.gr de Türkiye’deki anketlere yer verdi. ‘Anketlerde yeni dönemeç’ başlığını seçen site, milletvekili seçiminde AK Parti’nin önde göründüğünü yazdı.