TORBA YASADA NE OLSA? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

TORBA YASADA NE OLSA?


Kamu çalışanları olarak yakından takip ettiğimiz torba kanun, meclise geldi. Çalışma hayatı, emeklilik ve depremin yaralarını sarmaya yönelik maddeler olduğunu biliyoruz. Torba kanunlar, tek seferde birçok başlıkta toplumu rahatlatacak maddeleri içeriğinde maksat hasıl olur.

Eşit işe eşit ücret nasıl ki adaletin gereği bir talep ise, eşit müktesebata eşit özlük hakkı da öyledir. Kamu çalışanları adına yıllarca sürdürdüğümüz 3600 Ek Gösterge talebi, 6. Toplu Sözleşme kazanımı olarak yasalaşarak yürürlüğe girdi. Eksiğiyle kabulümüz dedik. “Kervan yolda düzülür” geleneği idi bizi böyle düşündüren. Her kazanım da böyle olmamış mıydı? İlmek ilmek, adım adım mücadele ederek 842 kazanımı da böyle elde etmiştik.

Kamu çalışanları adına sözün tam da burasında diyoruz ki; Eksikleri tamamlamak ve eşit müktesebata eşit özlük hakkı için meclis gündemindeki torba kanun önemli bir fırsattır.
Torba kanuna 1. dereceye gelmiş -başta şefler olmak üzere- tüm memurlara 3600 ek gösterge, şahsa bağlı uzman ve araştırmacılara, şube müdürlerine, ilçe müdürlerine, il müdür yardımcılarına, il müfettişlerine, düşük maaşlı memurlara maaş artışı da eklenmelidir. Kamu çalışanlarının bu haklı taleplerine çözüm üretmek,kamu otoritesinin boynuna borçtur.

Bayram ikramiyesi alarak “çifte bayram” yapmak memurun da hakkıdır. Kariyer basamakları mağduru olan -10. yılının dolmasını bekleyen-öğretmenlerin mali kayıplarının telafisi çözüm bekleyen. bir başka önemli sorundur.

Yasama yapılırken ilgili kesimlerin beklentileri, makul ve haklı talepleri dikkate alınmadığında, yapılan onca iyileştirmenin kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırıldığı hepimizin malumudur. Yüzbinlerce çalışanı ilgilendiren sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi de öyle değil miydi?

Mazeret tayini kapsamında aile birliğini görmeyen bu çalışma, başta kadro bekleyen sözleşmeli öğretmenleri sükûtu hayale uğramadı mı?

Yol yakınken torba yasa ile büyük bir adım atılmalı, eksikleri tamamlayarak küskünlükleri ortadan kaldırmak ve mağduriyetleri gidermek suretiyle bu torbadan, memnuniyet katsayısı yüksek bir yasa çıkarılmalıdır.

Yüzleri güldürecek, bayramı çifte bayram yapacak iradenin tecellisi tüm kamu görevlilerinin en büyük beklentisidir vesselam!.

İdris ŞEKERCİidrissekerci@kamudanajans.com