Süre uzatıldı! TCDD’ye Hazine desteği 2033’e kadar sürecek « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Süre uzatıldı! TCDD’ye Hazine desteği 2033’e kadar sürecek

Hazine’nin destek verdiği kurumlardan olan TCDD’nin desteklenmesi noktasında, ulaşımda önemli bir ihtiyaca cevap vererek kamu yararı gütmesi nedeni ile süre uzatımına gidildi.


Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve TCDD Taşımacılık AŞ bütçelerinin, Hazine ve Maliye Bakanlığınca desteklenme süresi 10 yıl uzatıldı.

“Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun’un Bazı Maddelerinde Değişik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı” Resmi Gazete’de yayınlandı.

Böylece de TCDD’nin işletme bütçesinde yer alan finansman ve TCDD Taşımacılık AŞ’ye yapılan sermaye transferi nedeniyle doğan açıklar, 2033 sonuna kadar, sermayesine mahsuben Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca karşılanacak.

TCDD Taşımacılık AŞ’nin programlarındaki yatırımlarının finansmanı, işletme bütçesindeki finansman açıkları ve fiili finansman açığı ile işletme bütçesinde öngörülen arasındaki fark, 2033 sonuna kadar, sermayesine mahsuben TCDD tarafından karşılanacak.

TCDD’ye destek süresi

Kamu hizmeti yükümlülüğü

Kamu hizmeti yükümlülüğü de aynı süreye kadar TCDD Taşımacılık AŞ tarafından yerine getirilecek.

Destek hesaplaması

TCDD Taşımacılık AŞ’nin desteklenmesi kapsamındaki yeni düzenlemeye göre, 2033 sonuna kadar, TCDD Taşımacılık AŞ’ye yapılacak kamu hizmeti bedeli ödemelerinde, her bir trenin çalıştırılması için hesaplanan tahmini maliyetten, trenden elde edilmesi beklenen bilet gelirinin çıkarılması sonucu bulunan miktar üzerine tahmini maliyetin yüzde 10’u kadar makul kâr eklenerek elde edilen bedel esas alınacak.