Sözleşmeli öğretmen mülakat soruları nasıl belirlenecek ve ne tür sorular içerecek? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sözleşmeli öğretmen mülakat soruları nasıl belirlenecek ve ne tür sorular içerecek?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için mülakat süreci başlıyor.


Öğretmen adaylarının heyecanla beklediği mülakatlar için başvurular alınmaya başlandı ve süreç hızla ilerliyor. Peki, 2024 yılı için sözleşmeli öğretmen mülakat soruları nasıl belirlenecek ve ne tür sorular içerecek? İşte detaylar…

Mülakat Süreci ve Takvimi

2024 yılı için belirlenen mülakat takvimine göre, öğretmen adayları 10 Haziran’da mülakata hangi ilde gireceklerini öğrenecekler. Mülakatlar ise 1 Temmuz’da başlayacak. Mülakat sürecinde her bir öğretmen adayına üç adet soru sorulacak.

Soruların Belirlenmesi

Mülakat soruları elektronik kura yöntemi ile belirlenecek. Bu sistemde, komisyon üyeleri, öğretmen adaylarına yöneltilecek soruların yer aldığı soru cevap kağıdının çıktısını alacaklar. Böylece mülakat süreci objektif ve adil bir şekilde yönetilecek.

Mülakatlarda öğretmen adaylarına üç farklı kategoride soru yöneltilecek:

Alan Bilgisi ve Ders Anlatımı: Öğretmen adayının kendi branşına ait bir ders anlatımı veya öğrencilerle yapılabilecek bir çalışmanın nasıl olacağını örnekli bir şekilde anlatması istenecek. Bu soru, öğretmen adayının mesleki bilgi ve becerilerini ölçmeyi amaçlayacak.

Genel Kültür Sorusu: Adaya genel kültür konularından bir soru yöneltilecek. Bu soru, adayın genel bilgi düzeyini ve güncel olaylara hakimiyetini değerlendirecek.

Eğitim Bilimleri Sorusu: Eğitim bilimleri başlığı altından bir soru sorulacak. Bu soru, adayın eğitim teorileri, pedagojik yaklaşımlar ve eğitim bilimlerine dair bilgi birikimini ölçmeyi hedefleyecek.

Soruların Ağırlık Oranları

Mülakatta sorulan genel kültür ve eğitim bilimleri sorularının ağırlık oranları, alan bilgisi ve ders anlatımı sorusunun ağırlık ortalamasının 1/3’ü kadar olacak. Bu şekilde, adayların mesleki yeterliliklerinin yanı sıra genel bilgi ve pedagojik becerileri de değerlendirilmiş olacak.