Sosyal konut hamlesi sonrası araçlara da kampanya gelir mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sosyal konut hamlesi sonrası araçlara da kampanya gelir mi?


Otomobilde ÖTV düzenlemesi ve ilk aracını alan kredi teşviği gelir mi? Sosyal konut atağından sonra ilk arabam kredisi için hazırlık var mı? Araç kredisinde yeni düzenlemeler otomotiv sektöründe durgunluğu bitirir mi?

Konuyla ilgili merak edilenleri Milliyet Otomotiv Yazarı Levent Köprülü, CNN Türk canlı yayınında anlattı. Köprülü şu ifadeleri kullandı:

İLK EVİM İLK İŞYERİM PROJESİNDEN SONRA İLK ARABAM ŞEKLİNDE KAMPANYA YAPILIR MI? 

“Bu yönde beklenti var gibi görünüyor. Kulis bilgisi olduğu söylentileri var. Ev, iş derken üzerine bir de otomobil iyi gider diye düşünüyorum. Bu konuda yapılabilecek çok şey var. Otomobil fiyatlarını belirleyen parametreleri biliyoruz. Bu parametrelerde düşüş yapılması bunun önünü açabilir. 

Kesim hükme de varmak istemiyorum fakat Sayın cumhurbaşkanının elinde olan yetkileri var. Bunlardan bir tanesi ve en önemlisi bence geçtiğimiz aylarda yayınlandı Resmi Gazete’de. ÖTV düzenleme yetkisi var. Buna göre matrah oranlarını 3 katına kadar artırabiliyor veya düşürebiliyor. Belki bu yetkisini belli bir süre için kullanabilir. Bu da otomobil fiyatlarında düşüşler getirebilir. 

Krediye ulaşmada da insanlar zorlanabiliyor. Taşıt kredilerinin faizleri ve taksitleri yüksek düzeyde. Kamu bankaları aracılığıyla özel şartlar oluşturulabilir. Böylelikle otomobil alma işi kolaylaştırılabilir. Bunun dışında bugüne kadar otomobil sahibi olmayanlar için ilk otomobil adı altında bir kampanya düzenlenebilir ve önemli kolaylıklar sağlanabilir. 

Yerli otomobille ilgili bir konu var. Bütün firmaların yaptığı bir uygulama vardı. Yeni modeller ilk çıktığında lansman fiyatıyla çıkar. Düşük donanımlı ucuz otomobiller de çıkarırlar, bunun belki daha önce sıraladığım ihtimallerden birkaçı ile birleştirilip kampanya haline getirilmesi mümkün olabilir. 

İLK ARACIM KREDİ DESTEĞİ GÜNDEME GELSE BU OTOMOBİL SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLER? 

Elbette olumlu bir etkisi olacağını düşünüyorum. Zaten piyasada otomobil bulunurluğu büyük bir sorun. Dolayısıyla tüm markaları kapsayacak kapmayan yapılması tedarik sorunun patlatabilir. Araç bulunurluğu olmadığı sürece çok büyük bir hareketlilik olacağını sanmıyorum. 

YENİ ÖTV İNDİRİMİNİN PİYASAYA OLUMLU YANSIYACAĞINI MI DÜŞÜNÜYORSUNUZ? 

Canlılık yaratır, insanları heveslendirir. ÖTV matrahları yılbaşından bu yana oynamadı. Fiyatlar döviz kuru ve yurt dışı enflasyon kaynaklı arttı. Bu halen daha beklenen bir düzenleme. ÖTV matrahlarının yeniden ayarlanması gerekiyor. Bu da ciddi şekilde fiyat düşüşlerine neden olacaktır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRİşte sosyal konut projesinde merak edilenler! Bakanlık 25 soru ve yanıtı paylaştı Haberi Görüntüle