Sıfır araç satışında yeni dönem! ‘Sektöre her açıdan fayda sağlayacak’ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sıfır araç satışında yeni dönem! ‘Sektöre her açıdan fayda sağlayacak’

Bu haber 05 Ağustos 2023 - 19:58 'de eklendi ve 225 kez görüntülendi.

Otomotiv sektöründe fiyatların geri çekilmesi için yeni formüller üreten Ticaret Bakanlığı, sıfır araçların stok durumunu takip etmek için yeni bir sistem kuruyor. Sağlık ve ilaçlardaki uygulanan ürün takip sistemi gibi bir elektronik uygulama yapılacak. Otomobil ithal edildiğinde ya da fabrikada banttan indikten sonra müşteriye ulaşana kadar takip edilecek. Böylelikle stokçuluğun önüne geçilecek. Peki bu sistem uygulanırsa fiyatlar daha da düşer mi? İşte detaylar…

ÜRÜN TAKİP SİSTEMİNİN PİYASAYA OLUMLU ETKİSİ NE OLUR?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel milliyet.com.tr’ye açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Ticaret Bakanlığı’mız otomotiv piyasasındaki suni fiyatların önüne geçilmesi, iş işleyişindeki haksız uygulamaların engellenmesi ve sıfır otomobile erişimi kolaylaştırmak adına 6+6 yönetmeliğinin kapsamını genişleterek piyasa adına oldukça yararlı adımlar attı.

‘ÇİPLE TAKİP EDİLECEK’

Son olarak sıfır otomobillere takılacak çip ile araçların üretim, sevkiyat, satış, teslimat gibi süreçleri takip edileceği açıklandı. Peki sistem nasıl işleyecek? Araçlara yerleştirilecek çip ile aracın üretiminden son tüketiciye satış ve sonrası süreçlerine kadar tüm aşamalar kaydedilecek. Böylelikle araçların gerek distribütör gerekse bayilerde ne kadar süreyle kaldığı takip edilerek, stokçuluk faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu uygulama ile olağan dışı beklemelerin tespiti sağlanıp, fiyatlar konusunda oldukça olumsuz etkisi olan ve kamuoyunda da sıkça gündem olan stokçuluk faaliyetlerinin önüne geçilmesinde etkili olacağı kanaatindeyiz.

Esasen bu konu İMAS Derneğimiz olarak bizlerin de uzun zamandır biraz daha farklı bir şekilde üzerinde çalıştığımız bir projeydi. Daha geniş kapsamlı olarak araçların üretim aşamasından, showroom da sergilenmesine, tüketiciye ulaştıktan sonra yapılan bakım, kaza, değiştirilen yedek parça gibi pek çok detayı barındıran ve ulaşılabilir bir “karne” sistemi oluşturulmasını öngörmüştük.

‘SEKTÖRE HER AÇIDAN FAYDA SAĞLAYACAK’

Bu sayede araçların bakımları, eksikleri, km bilgileri, kullanılan parçalar gibi geçmiş tüm hikayesine erişilebileceğinden, eksik bilgilendirmelerin önüne geçilecek ve sonraki sahipleri çok daha güvenli ve emin alışveriş yapabileceklerdir. Bu açıdan da bakıldığında Bakanlığımızın bu yeni projesi, ileriki dönemlerde geliştirildiği takdirde sadece stokçuluk anlamında değil, sektöre her açıdan fayda sağlayabilecek oldukça kıymetli bir çalışma olarak değerlendiriyoruz. 

FİYATLARDAKİ FAHİŞ ARTIŞ VE KÖPÜK ÖNLENİR Mİ?

6+6 yönetmeliğinin son hali ve denetimler neticesinde ikinci el otomobilde spekülatif fiyatlamaların önüne geçilmiş durumda. Birebir irtibat noktasında ek ücretler talep edilmesi gibi bazı sorunlar olsa da genel tabloda fiyat artışlarının engellediğini söyleyebiliriz. Ürün takip sistemi stokçulukla gelen fiyat artışlarına olumlu etki edeceği gibi, diğer yandan gerçek tüketicinin otomobile erişiminde kolaylık sağlayacaktır.

DENGELENME GÖRÜLÜR MÜ?

İlan sitelerinde yoğun denetim halihazırda uygulanmaya devam ediyor. Bu denetimler sadece ilan siteleri üzerinde değil, sahada ve noterlik sistemi üzerinden de sıkı şekilde devam etmektedir.

Bu doğrultuda otomobil satıcıları direkt engellendiği gibi 6 ay ve 6 Bin km doldurmamış 3 adetten fazla araç satış yapmak isteyen bireysel kullanıcıların satışları da engellenmektedir.

Bu araçları satmak isteyenlerin, önce Ticaret Bakanlığı’mıza bildirim yapmaları gerekmektedir. Ayrıca tarih ya da km gözetmeksizin bireysel kullanıcıların 3 adetten fazla araç satışı ticari faaliyet sayılıp vergilendirilmektedir.

Bu noktada bireysel kullanıcıya 3 adet araç limiti getirilmiş olmasına rağmen, 1 araç satışında dahi ticari faaliyet tespit edildiği takdirde Bakanlığımız cezai müeyyide uygulayabilir.

BU DÜZENLEMELERİN HARİCİNDE BAŞKA HANGİ ADIMLAR ATILABİLİR?

Bakanlığımız yürüttüğü saha çalışmaları ve bizlerle sıkça gerçekleştirdiği istişareler neticesinde sorunları tespit ederek gerekli adımları hızlıca atmaktadır.

Bizlerin sektörel olarak genel beklentimiz yetki belgesi uygulaması ve tabi olduğumuz yönetmeliğimiz üzerinde çalışmalar yürüterek bu konular üzerindeki bazı noksanların ortak akılla giderilmesidir. Yetki belgesi ve yönetmelik üzerinde yapılacak düzenlemelerin, otomotiv sektöründeki ihtiyaçlara kalıcı çözüm olacağı kanaatindeyiz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRPandemi cezaları iade edilecek: İşte başvuru formu!Haberi Görüntüle

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN