PTT’de 16 bin 430 işçi hâlâ taşeron « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

PTT’de 16 bin 430 işçi hâlâ taşeron


Web Banner

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, PTT’de kadro alamayan işçilere ve SGK kapsamında işçi statüsünde olup sözleşme imzalatılarak memur sendikalarına üye olmalarına yönelik uygulamalar için yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan yanıt verdi.

“PTT’DE 16 BİN 430 KİŞİ HALA TAŞERON!”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Ulaştırma ve altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü ile iştiraki olan şirketlerde, 31.07.2019 tarihi itibariyle işgücü hizmet alımı yoluyla istihdam edilen toplam 16.430 eleman bulunduğunu açıkladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, PTT idari hizmet sözleşmesi adı altında SGK’da olup işçi statüsünde bulunmalarına karşın, kadrosuz olan çalışanlara sözleşme imzalatılarak memur sendikalarına üye olmalarını amaçlayan düzenlemeler yapıldığına dair iddiaları sorduğu önergesinde, “PTT yönetim kurulunun yaptığı düzenlemeler hangi hukuki dayanağa bağlanmaktadır? PTT ve ortak şirketlerde çalışan taşeron işçi sayısı ne kadardır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi..

“PTT’DEKİ SGK’LI İŞÇİLERDE MEMUR SENDİKALARINA ÜYE OLABİLECEK…”

Bakan Turhan, PTT idari hizmet sözleşmesi adı altında SGK’da olup işçi statüsünde bulunmalarına karşın, kadrosuz olan çalışanlara sözleşme imzalatarak memur sendikalarına üye olmalarını amaçlayan düzenlemeler yapıldığına dair iddiaları ve PTT yönetim kurulunun yaptığı düzenlemelerin hangi hukuki dayanağa bağlandığına ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, “6475 sayılı “Posta Hizmetleri Kanunu’na dayanılarak hazırlanan “Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmelik” in “İstihdam Şekli” başlıklı 8’inci maddesinde; “PTT personeli, 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı “Devlet Memurları Kanunu” ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmaksızın idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilir.” hükmü ile “Sendikal Faaliyette Bulunma Hakkı” başlıklı 39’uncu maddesinde; “PTT personeli, 4688 sayılı “Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu” hükümlerine tabi olup, anılan kanunda belirtilen hükümler uyarınca, sendika kurabilir ve bunlara üye olabilir.” hükmü yer almaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

“AKP İKTİDARI SÖZÜNDE DURMADI”

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kamuda Taşeron işçi olarak çalışanların tümüne kadroya alma sözü veren AKP iktidarı, bu sözünde durmadı. Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları ve Demiryollarından sonra PTT’deki taşeron çalışan varlığını Bakan açıkladı. Taşeron çalışanlar, güvencesiz çalışmakta, ihbar ve kıdem gibi haklardan mahrum kalmakta, ücretlerinden kesinti yapılmasına rağmen işsizlik fonundan yararlanamamaktadır. Tüm taşeronda kalanlar çalıştıkları kurum kadrosuna alınmalı ve eşit ile eşit ücret verilmelidir” dedi.

Web Banner
Web Banner