ÖTV değişikliği fiyatları nasıl etkileyecek? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ÖTV değişikliği fiyatları nasıl etkileyecek?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’nın Gemlik ilçesinde halka hitaben yaptığı konuşmada, taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari taşımacılık yapan esnaftan aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV alınmayacağı müjdesini verdi. Peki bu uygulama araçlarda ne kadarlık bir indirim yaratacak? İşte detaylar…

Otomotiv İşletmecisi Göksel Erkoyuncu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Beklenen müjdelerden biri buydu. Geçmişte bunun uygulaması yapılmıştı. Ticari araç ÖTV indirimleri herkes tarafından olumlu karşılandı. Bu sadece ticari araçta geçerli, bizim nihai tüketici dediğimiz insanlar için söz konusu değil.

Sadece ticari işletmelerde kullanılan ticari araçların yenilenmesinde ÖTV’nin sıfırlanması ile alakalıdır. Özel otomobilin böyle bir fırsattan yararlanması söz konusu değil.

376 BİN LİRALIK İNDİRİM

Takside ÖTV oranları yüzde 45-80 diliminde faydalanma süreci var. Yüzde 45-80 aracın kendi fiyatı ile alakalı. 1 milyon lira olan bir otomobil yaklaşık 376 bin TL ÖTV’si var. Yenilenmesi durumunda 376 bin TL ÖTV ödemeyecekler.

Ticari koltuklu araçlarda ÖTV oranı yüzde 15. Panelvan araçlarda içinde koltuk olmayan araçlarda bu oran yüzde 4.

Kısaca bir örnek vereyim. Piyasada olan X marka diye adlandırdığımız kombi diye adlandırdığımız 530 bin liralık bir aracın ÖTV oranı 58 bin TL.

Bu araçtan alan bir insan şu an 58 bin lira daha ucuz alacak. Yüzde 4 ÖTV dilimine gören araçlar 20-25 bin lira indirim yapılacak.

YERLİ OTOMOBİL TOGG’A ÖZEL KREDİYİ NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Burada oranlama çok iyi. 1 milyon TL kredi kullandırdığınızda 0.99 oranla 36 ay 34 bin 500 lira taksit çıkıyor. 1.99 üzerinden yaptığımız zaman 42 bin 369 lira taksit çıkıyor. Bunun hesaplamasını biz yaptık, yaklaşık ayda 7 bin TL fark çıkıyor. Bu da 36 ayda bir araba fiyatına 252 bin TL’ye yakın fark çıkıyor.

Kredi güncel piyasa oranlarına göre çok iyi. BDDK’nın uyguladığı kural var. 1 milyon 200 TL-2 milyon arası yüzde 20 kredi kullandırma var. 800 bin TL-1 milyon 200 bin TL arası yüzde 50 uygulama var. Burada TOGG’a özel yüzde 50 oranı iyi bir imkan olacak.

Bu oranlamalarda beraber kredi kullandırma olanağı çıkacak. Krediye ulaşamama söz konusu değil. Bu çok daha cazip bir şey. TOGG’un zaten talebi ciddi manada yüksek. “

Otomotiv Uzmanı Erol Şahin ise şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle ticari işletmelerde ticari taşımacılık yapanlar için geçerli. Burada otobüs işletmecilerini, minibüs, taksicileri, yük taşımacılığını kastediyor. Vatandaşların en çok beklediği araçlar kombi araçlardı. Arkası koltuklu, oturma alanı olan vatandaşın taksi, otomobil niyetine kullandığı araçlardı. Sayın Cumhurbaşkanının açıklamalarından görüyoruz ki bu araçlar bu sınıfa girmiyor.

Yayınlandığında daha net göreceğiz ama yüzde 1 kısmına girenler otobüslerdi. Burada 1 milyon liralık araç için 9 bin lira fark yaratır.

Türkiye’nin en büyük ticari araç üreticisi yerli markanın fiyatları 1 milyon lira aralığında. 1 milyon liralık araç otobüsse burada yüzde 1 avantaj size 10 bin lira getirir. Yüzde 4’lük kapalı kasa panelvanını alıyorsanız bu da yaklaşık 9 bin liralık avantaj sağlar.

Aracın yenilenmesi anlamında ortaya çıkacaktır. Burada birden çok filo alımı kastedilmiyor. Yönetmelikte ne çıkacağını iyi görmek gerekiyor.

Taksiler için bir avantaj getirir. Taksiler bir otomobil. Bunların ÖTV’leri yüzde 45-80 arasında olan 1600 cc’nin altındaki araçları kapsayacak. Piyasaya artı bir değer kazandırmaz bu. Bu ithalatı teşvik eder mi? İstanbul’daki taksi sürücüsünün tercihi ile Anadolu’daki aracın tercihi değişebiliyor. İstanbul’daki sürücünün günlük yaptığı kilometre ile Sivas’taki sürücünün kilometresi birbirinden farklı.

İster istemez satış sonrası maliyetler de tercih haline geliyor. İstanbul’da yerli üreticiyi teşvik edebilir. Anadolu’da ithal aracı teşvik edebilir. Yapılan ÖTV teşvikinin günümüzde sıcak sıcak piyasaya bir etkisi olmayacak çünkü piyasada zaten araç yok.

MAYISTA OTOMOBİL FİYATLARINA ZAM GELECEK BEKLENTİSİ VAR. SİZİN ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Kur yükseldiğinde fiyatlarda otomatik olarak yükselecektir. Kur 1.5 ayın içerisinde yüzde 10’un üzerinde değer kazandı. Fiyatlardaki artış geçen ay yüzde 3-7 arasında oldu. Mayıs ayında minimum yüzde 3-7 arasında artış olacak. Seçimden sonra fiyatlar yukarı çıkacaktır.

İKİNCİ ELDE FİYATLARI ETKİLER Mİ?

Yeni araca zam geldiğinde otomatik olarak 2’nci ele de zam geliyor.”