Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Okul Yöneticilerimize ve Öğretmenlerimize Teşekkür Borçluyuz « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Okul Yöneticilerimize ve Öğretmenlerimize Teşekkür Borçluyuz

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, İzmir’de yaşanan şiddetli deprem sebebiyle okul binaları için endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi.


Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Bayraklı ilçesindeki Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlkokulu bahçesinde yapmış olduğu açıklamada, İzmir’de yaşanan şiddetli depremde yaşamını yitirenler Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Depremden sonra enkaz altındakilere sağ ulaşmak için çalışmalar tüm hızıyla devam ettiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şöyle konuştu:

“İzmir’de 3 bin 600 okulumuzda 850 bin öğrencimiz var. İzmir’de 850 bin öğrencimizin öğrenim gördüğü okullarda bir hasarımız söz konusu değil. 139’unda hafif hasarlar söz konusu bununla ilgili tedbirler alınacak.

15 dakika gibi kısa zaman içerisinde hangi okulumuzda durum nedir, ne tür hasar vardır, bunların saptanması ve bir havuzda toplanması sağlanabildi. Okularımızla alakalı endişe edilecek bir durum olmadığını net bir şekilde söyleyebilirim.”

Tespit çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, il genelinde okullarda tespit çalışmaları devam ettiğini söyleyip, sözlerini şöyle sürdürdü:

“139 okulumuzdaki küçük ölçekli hasarların bazı çatlaklar veya duvarlarda görülen bazı emarelerin hepsinin ayrıntılı analizi yapılıyor, gerekli onarım çalışmaları için tüm hazırlıklar tamamlanmış durumda.

İzmir’de okullarımızla alakalı bir sorun yaşamadık Allah’a şükür. İl ve ilçe okul kriz müdahale ekiplerimiz, psikososyal destek ekiplerimiz bu zamanda aktif olarak rol alıyorlar ve 53 kişilik arama kurtarma ekibimiz yine arama kurtarma faaliyetlerine destek oluyor sahada. Bu zaman devam edecek.”

Psikolojik destek

Okullardaki eğitim öğretime bir hafta ara verildiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Bu zamanın duruma göre gözden geçirilmesi elbette söz konusu olabilir.

Bu ortamda çocuklarımızın, öğretmenlerimizin, velilerimizin psikososyal desteğe ihtiyacı var. Bu sarsıntı sonrası çocuklarda oluşabilecek birtakım ruhsal problemlerin iyileştirilmesi için uzmanlarımız hazır, çalışıyorlar.”

Çocukların yaşadığı korkuyu, kaygıyı ortadan tamamen kaldırmak için oyun terapisi ve bir eğitsel faaliyetlerle alakalı çalışmaların devam ettiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şunları söyledi:

“250 rehber öğretmenimiz, psikolojik danışmanımız, psikososyal destek anlamında devamlı olarak faaliyet içerisindeler. Bugün de buradaki uzman arkadaşlarımızın çalışmalarına eşlik ettik.

Bir ihtiyaçların olup olmadığını yerinde tespit etmeye çalıştık. İzmir’de yaşanan depremle alakalı şunu gördük ki, binaların tahliye edilmesi çok önemli. Tüm okul yöneticilerimize, öğretmenlerimize bir teşekkür borçluyuz çünkü onların tecrübesi, birikimiyle okullarımızdan çok hızlı tahliye imkanını bulabildik ve kimsenin burnu kanamadan bu zamanı halletmiş durumdayız.

Öğretmenlerimizin afet eğitimi son derece çok önemli. bu konuda dünyada en yüksek tecrübelerden yararlanmayı önemsiyoruz. Özellikle okul tabanlı afet eğitimi programın üzerinde çok duruyoruz. Japonya’da konuyla alakalı bir ekibimiz eğitim aldı geçtiğimiz yıl, bu eğitim paketinin formatörler vasıtasıyla tüm öğretmelerimize ulaştırma noktasında eğitimler devam ediyor.”

Öğretmenlerin eğitim süreci devam ediyor

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bu doğrultuda ilk etapta 110 bin öğretmen eğitim aldığını, daha sonra 140 bin öğretmen daha eğitim verildiğini, bu zamanın hala devam ettiğini söyledi.

Eğitimciler olarak işlerin yeni başladığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Psikososyal destek ekiplerimizle, öğrencilerimizin eğitimleriyle alakalı yapmamız gereken çok şey var.

Bu konuda çok deneyimliyiz, Türkiye’de daha önceki afetlerde sel ve depremlerde ne yaptıysak, oradaki tecrübeleri burada aktarmak ve tüm çocuklarımızın, velilerimizin, öğretmenlerimizin ihtiyacı olduğu psikososyal desteği sağlamak bizim yükümlülüğümüz.”

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bu konuda Ankara’da ve İzmir’de birer kriz masası oluşturduğunu belirterek, “Biz buradayız ve gereken her türlü tedbiri almakla ilgili çalışıyoruz.

Vatandaşımız emin olsun ve, bizlere güvensinler, okullarımızla alakalı çalışmaların daha titiz bir şekilde nasıl yürütüleceği konusunda İzmir’de sayın valimizle ve il ve ilçe teşkilatındaki yöneticilerimizle beraber bugün de çalışacağız. Bu çalışmalar sonra da devam edecek.”

Bir gazetecinin, Kovid-19 sürecinde 5. ve 9. sınıfların okullara başlama tarihleriyle alakalı değişen bir şey olup olmadığını sorması üzerine Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Şu anda Türkiye çapında bir şey yok.

İzmir’le alakalı elbette bir değişiklik var. Bu arada sahayı izliyoruz, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ile çalışıyoruz, dünyayı izliyoruz ve burada alınması gereken tedbirleri, her ne olursa olsun, ihtiyaç neyse, o tedbir alınır. Şu şekilde, bu şekilde değil. Her ne ihtiyaçsa onun tedbiri alınır.”

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, daha sonra İzmir’de bazı okullarda incelemelerde bulundu.

İl genelindeki okullarda genel hasar tespiti sonrası başlayan detaylı analiz çalışmalarına katılan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Bakanlığına bağlı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı ekiplerinden bilgi aldı.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 139 okulda küçük ölçekli hasarların, bazı çatlaklar veya duvarlarda görülen emarelerin ayrıntılı analizlerin yapıldığını, gerekli onarım çalışmaları için tüm hazırlıkların tamamlandığını açıklamıştı.