Enflasyonun memur ve emeklinin maaşına etkisi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Enflasyonun memur ve emeklinin maaşına etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 41 katılımcıyla gerçekleştirdiği kasım ayına ilişkin “Piyasa Katılımcıları Anketi”ni yayımladı.


Web Banner

Geçen ay yüzde 3,05 olan kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,14’e, cari yıl sonu TÜFE’deki artış beklentisi de yüzde 67,78’ten yüzde 68,06’ya çıktı. Peki eğer bu enflasyon tahmini gerçekleşirse memur ve emekliler ne kadar zam alacak? İşte detaylar…

MEMUR VE EMEKLİ NE KADAR ZAM ALACAK? 

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın en son anketi yüzde 60’tan yüzde 65’e artırılmıştı. Bunun da yıl sonu enflasyon beklentisi tahminleri için yeterli olmadığını en az yıl sonu enflasyonun yüzde 75’ler seviyesinde gerçekleşeceğini söylemiştik.

Bunu söylememizin iki nedeni vardı. Birincisi ekim ayı enflasyonu bir önceki ekim ayına göre yüzde 85 olarak gerçekleşti. Bu enflasyonun özellikle ekim ayında fazla çıkmasının sebebi meyve ve sebze fiyatlarının ve ham madde fiyatlarının artmasıydı. Kasım ayında da aynı etkileri göreceğiz. Ancak aralık ayında bir önceki sene aylık enflasyonu yüzde 13.8 seviyesindeydi.

‘YIL SONU ENFLASYONU YÜZDE 75’LER SEVİYESİNDE OLACAK’

Aralık ayındaki enflasyonu bu sene bu düzeyde gelmeyecek bunun nedeni de enerji fiyatlarının baz ektisinden dolayı bir düşüş olacak. İkinci nedeni ise piyasa anketleri çeşitli ekonomistlerin ve reyting kuruluşlarının anketlerine göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 75’ler seviyesinde olacağı öngörülüyor.

Merkez Bankası’nın bir önceki anketinde yüzde 65’e yükseltildiğinde daha önce de söylediğimiz gibi Merkez Bankası iki türlü piyasayı yönlendirir. Birincisi söylem dili, ikincisi eylem dili. Merkez Bankası söylem dili ile enflasyonun düşük tutulmasıyla beraber enflasyonun düşeceğine ilişkin piyasada intiba oluşturmaya çalışıyor.

MERKEZ BANKASI FAİZİ TEK HANEYE İNDİRECEK

İkincisi eylem dili önümüzde Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Bu toplantıda faizin tek haneye gerilemesini öngörüyoruz. Bunla beraber de Merkez Bankası eylem dilini harekete geçirecek. Tüm bunları değerlendirdiğimizde senelik enflasyonun yüzde 75’ler seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

Tüm bunların kapsamında enflasyon farkına göre de memur ve emeklilerimiz ücretlerine zam farkı alacaklar.

İlk 6 ayın sonunda yüzde 42.35’lik bir enflasyon oluştu ve emeklilere 42.35, memurlara 41.69 enflasyon farkı yansıtıldı. Yine ikinci 6 ayda zam farkı alacaklar. Bu zam farkı da en az yüzde 30 ile yüzde 35 arasında olacaktır. Bununla beraber sayın Cumhurbaşkanının açıklamalarında bahsetmiş olduğu üzere çalışanları, memurları, emeklileri, enflasyon altında ezdirmeyeceğiz sözü ile zaten enflasyon kadar bir fark yapılacağını artık biliyoruz.

Yılın ikinci altı ayı için enflasyon oranının yüzde 20 ile yüzde 40 arasında gelmesi halinde memur ve emekliye zam oranı şu şekilde olacaktır.

EN DÜŞÜK MEMUR İÇİN OLASI ZAM ORANLARI

Şu an halihazırda en düşük 9 bin 105 lira olan memur maaşı yılın ikinci altı aylık döneminde enflasyon yüzde 20 olarak gerçekleşirse 10 bin 926 lira, yüzde 25 olursa 11 bin 381 lira, yüzde 30 olursa 11 bin 836 lira, yüzde 35 olursa 12 bin 291 lira yüzde 40 olursa 12 bin 747 liraya kadar çıkacaktır.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİNİN ALABİLECEĞİ ZAM ORANLARI

Aynı şekilde şu an halihazırda 6 bin 78 lira maaş alan memurlar için ise yüzde 20 artış yapılırsa maaşı 7 bin 293 lira, yüzde 25 olursa 7597 lira, yüzde 30 olursa 7 bin 907 lira, yüzde 35 olursa 8 bin 205 lira, yüzde 40 olursa 8 bin 509 lira seviyesine gelecektir.

ENFLASYON FARKINA GÖRE SSK EMEKLİLERİNİN ALACAĞI ZAM ORANLARI

En düşük maaş alan SSK emeklilerinin temmuz ayı itibarıyla 3 bin 500 lira aldığını düşünürsek yüzde 20 artış yapılması durumunda alacakları maaş 4 bin 200 lira, yüzde 25 artış olursa 4 bin 375 lira, yüzde 30 olursa 4 bin 550 lira, yüzde 35 olursa 4 bin 725 lira, yüzde 40 artış olursa 4 bin 900 lira seviyesine kadar çıkacaktır.

MEMUR VE EMEKLİYE REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

Bununla beraber de memur ve emeklilere de sosyal refah payı düzenlemesi adı altında bir artışın da yapılmasını bekliyoruz. Çünkü bu enflasyon farkları önceki dönemlerin enflasyon farkıdır. Bu zaten gecikmiş bir artıştır. Önümüzdeki dönemlerin enflasyonunu yansıtmıyor. O yüzden önümüzdeki dönemlerin enflasyonunu da karşılaması adına sosyal refah payının yerinde olacağını düşünüyorum.

Gelecek sene şubat ayından itibaren de enflasyonun eğer enerji fiyatlarında gerileme yaşanırsa bariz bir şekilde düşeceğini öngörüyoruz.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILACAK MI?

En düşük emekli maaşı uygulaması Bağkur Tarım, ve esnaf Bağkur’da uygulanan bir uygulamadır. Bir önceki en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL’den 3 bin 500 TL’ye yükseltildi. Çeşitli sendikaların en düşük maaşın asgari ücrete çıkarılması yönünde talebi var. Ancak bir önceki artış enflasyon farkı kadar oldu. Yine en düşük emekli maaşının enflasyon farkı kadar olacağını tahmin ediyoruz. Ancak asgari ücret kadar olmasını beklemiyoruz.

DUL VE YETİM AYLIKLARINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Emekli dul ve yetim aylıkları asgari ücretin seviyesine göre belirlenir. Aynı şekilde yaşlılık aylığı da bu şekilde belirleniyor. Asgari ücretin artmasıyla beraber bu tutarlarda artış olacaktır.”

Web Banner
Web Banner