Memura sosyal medya yasağı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memura sosyal medya yasağı!

Cumhurbaşkanlığı, devlet memurlarının YouTube, sosyal medya ve mobil uygulamalardan elde ettiği kazançların 657 sayılı Kanun kapsamındaki ticaret yasağına girdiğini ve disiplin cezası doğuracağını bildirdi.


Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) görüş talebi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın değerlendirmeleri doğrultusunda devlet memurlarının dijital gelirlerine ilişkin resmî çerçeveyi çizdi. Alınan kararla memurların YouTube içerik üreticiliği, sosyal medya paylaşımları, web siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden gelir elde etmesi veya gelir potansiyeli oluşturması 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun 28. maddesindeki ticaret yasağı kapsamında değerlendirildi.

Kazanç sağlama potansiyeli ihlal sayıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mütalaasında, Gelir Vergisi Kanunu’nda sosyal içerik üreticileri için vergi istisnaları (2026 yılı için 5 milyon 300 bin TL’ye kadar olan kazançlarda yüzde 15 banka stopajı) bulunmasına karşın bu gelirlerin hukuken ticari kazanç niteliğinde olduğu vurgulandı.

Görüş yazısında, bir faaliyetin ticari kabul edilmesi için kâr kastının bulunmasının zorunlu olmadığı, yapının “kazanç sağlama potansiyeline sahip olmasının” yeterli görüldüğü aktarıldı. Bu doğrultuda kazanç amacı gütmeksizin site kuran, internet haberciliği yapan veya YouTube’a video yükleyen memurların dahi potansiyel sebebiyle yasak kapsamına girdiği ifade edildi.

Disiplin cezası ve soruşturma uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından YÖK’e iletilen nihai yazıda, dijital mecralardan sağlanan her türlü kazancın memuriyet engeline takıldığı açıklandı:

“Söz konusu faaliyetler sonucu elde edilen gelirin 657 sayılı Kanun’un 28. maddesinde yer alan yasaklar dahilinde olduğu değerlendirilmektedir.”

Açıklanan kararla birlikte mevzuatta memurlara özgü yeni bir istisna tanımlanmadıkça; YouTube reklam geliri, sponsorluk, uygulama satışı veya sosyal medya içerik üreticiliği yapan kamu personeli hakkında idari soruşturma açılarak disiplin cezası uygulanmasının önü açıldı.

Atama, Bağ-Kur’lu, bağkur, başvuru, borçlanma, ÇALIŞAN, Cumhurbaşkanlığı, dairesi, Danıştay, disiplin cezaları, Döviz, EĞİTİM, emekli, emekli sandığı, emeklilik, enflasyon, Esastan İptal Kararı, flaş, flaşhaber, Güncel, gundem, İçişleri Bakanı, işçi, işveren, izin, kamu, Kamudan, koşullar, KPSS, maaş, MEB, mebhaber, memur, memur haber, memur haberleri, mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma, ödeme, Ödemeler, Öğretmen, okul müdürleri, okullar, Otomobil, Ötv, para, para iadesi, politika, prim iadesi, Resmi Gazete, sağlık, Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, SGK, son dakika, sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik merkezi, ssk, Şube Müdürlüğü, taşeron, Ticaret Bakanlığı, toplu, toplu para, Twitter, yargıtay, yerleştirme sonuçları, yüz yüze eğitim, zam haberleri