Memur ve emeklilerin zam oranı netleşiyor! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memur ve emeklilerin zam oranı netleşiyor!


Web Banner

Enflasyonda nisan ayı rakamları belli oldu. Nisanda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,39 arttı, yıllık bazda TÜFE yüzde 43,68 oldu. Peki memur ve emekliler ne kadarlık bir zammı garantilemiş oldu? İşte detaylar…

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte işçi ve Bağ- Kur emeklilerinin temmuz ayında alacağı zam oranı netleşmeye başladı. 4 aylık enflasyon farkı 15.21 seviyesinde. Kesin rakam temmuz ayı başında açıklanacak haziran ayı enflasyonu ile belli olacak.

Memur ve memur emeklisi, sözleşmeli personel için nisan sonu itibarıyla 7 puanın biraz üzerinde enflasyon farkı oluştu. Eemur ve memur emeklisi ile sözleşmeli personel yılbaşında toplu sözleşmeye göre yüzde 8 zam almıştı. 4 aylık enflasyon yüzde 15.21. Memur ve memur emeklisine 7 puanın üzerinde enflasyon farkı oluştu.

4 aylık enflasyon oranı: Yüzde 15,21

4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 15,21

Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8

Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Seçim öncesinde bir zam yapılacağını düşünmüyorum. Seçim sonrasında gene 6 aylık açıklanan enflasyona göre belirlenecektir zam. Bunun üzerine bir refah payı konulacaktır. Bu seviyede gidilirse altıncı ayın sonunda yüzde 20-25 bandında enflasyon olur. Memur ve emekliye yüzde 5 puanlık bir refah payı artışı yapılarak yüzde 30 zam yapılacaktır diye düşünüyorum.”

Ekonomist Muhammet Bayram ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “En düşük emekli maaşı 7500 TL olarak belirlendi ancak bunun 7500 TL üzerinde emekli maaşı alanlara yansımamasından dolayı bu maaş zammını alamayanlar karşısında bir tepki oluştu.

‘MEMUR VE EMEKLİLERİN YÜZDE 15 ENFLASYON FARKI CEPLERİNDE’

7500 TL üzerinde maaş alanlar için bir refah payı düzenlemesi yapılacağının müjdesi geldi. Bununla beraber memur ve emeklilere de ilk 4 aylık enflasyonla birlikte yapılacak zam belli oldu. Memur ve emeklilerimizin yüzde 15’lik enflasyon farkı ceplerinde.

TEMMUZ AYINDA ENFLASYON NE KADAR OLACAK?

Ama tabi iki aylık enflasyon rakamı henüz açıklanmadı. Bizim beklentimiz yüzde 20’ler seviyesinde bir altı aylık enflasyon verisi olacağı yönünde. Enflasyonun hızlı bir şekilde düşmeye başladığını görüyoruz. Ancak yüzde 20’ler seviyesinde oluşacak enflasyon geçmişten gelen bir zam farkıdır. Yani vatandaşlarımızın katlandığı enflasyon farkının yansıtılmasıdır.

REFAH PAYI NE KADAR OLACAK?

Son 6 ay düşünülerek bir sosyal refah payı artışı yapılacağını düşünüyorum. Yıllık enflasyon yüzde 43.68 seviyesinde geldi. İlk 6 ay yüzde 20’ler seviyesinde bir enflasyon farkı oluşmasıyla birlikte yüzde 5’lik bir sosyal refah payı artışını bekliyorum.

İŞTE MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN TAHMİN!

Yani memurlarımız temmuzdaki yüzde 6 toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı alacaklar. Emeklilerimiz enflasyon farkının tamamını alacaklar. Buna ilave olarak 5 puanlık bir sosyal refah payı artışını bekliyorum. İkinci altı aylık zamanda enflasyonun bir hayli gerileyeceğini bekliyoruz.

Memur ve emeklilerin temmuz ayında yüzde 5 refah payı ile birlikte toplamda yüzde 25 zam alacağını tahmin ediyorum.”

Milliyet.com.tr

Web Banner
Web Banner