Memur ve emeklilerin 2024 yılı zam oranı belli oldu! İşte alınacak maaşlar… « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memur ve emeklilerin 2024 yılı zam oranı belli oldu! İşte alınacak maaşlar…


Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun toplantısı sona erdi. Toplantıda çıkan karara göre, 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak.

“EN DÜŞÜK AYLIK 30 BİN TL’Yİ GEÇECEK”

Açıklanan zam oranının ardından Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın şu ifadeleri kullandı: “Enflasyon farkı toplu sözleşme kazanımıdır, müjde gibi ifade edilemez. Refah payı alamadık. Enflasyon farkıyla birlikte Ocak’ta en düşük aylık 30 bin TL’ye gelecek.”

Peki 2024 yılının Ocak ayında öğretmen, polis, uzman doktor, komiserin maaşı kaç lira olacak? Ekonomist Muhammet Bayram tek tek anlattı. Bayram milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Son altı aylık enflasyon farkı ile beraber sayın Bakan Işıkhan açıklama yaptı. Sene sonunda en az yüzde 40 en fazla ise yüzde 45 artış olacak.

Tabi bunun üzerine ilave refah payı artışı yapılabilir. O yüzden toplu sözleşmede oranlar ücret artışına etki etmiyordur. Yani toplu sözleşmede ne kadar zam verilirse verilsin üzerine enflasyon farkı verilecekti.

Sene başında memur ve memur emeklilerine yüzde 40 ile yüzde 45 oranında artış kesinleşti diyebiliriz. Tabi ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarının enflasyon tutarları açıklanacak. Yüzde 40-45 arasındaki tutarlar tahmini tutarlardır.

 

 

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI KAÇ OLACAK?

En düşük memur maaşına ilişkin 29 bin 700 TL tutarı vardı. 30 bin TL’nin altında kalmaması konuşuluyordu. 4 ayın enflasyonu çıkmadığı için en düşük memur maaşına ilişkin öngörüde bulunmak zor. Ancak Bakan Bey’in açıkladığı rakama göre 32 bin TL düzeyinde bir en düşük memur maaşının olacağını tahmin ediyoruz.

 

 

MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN TAHMİNLER NELER?

Memur emeklileri de memurlar kadar yapılan oranda bir zam artışı alacaklar. En az yüzde 40 ile 45’lik bir artış yapılacaktır. Buna göre 9 bin 846 lira alan memur emeklisinin maaşı 14 bin lira seviyelerine çıkmış olacak.”