Memur ve emekliler dikkat! Temmuz ayında maaşlar ne kadar olacak? İşte cevabı… « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memur ve emekliler dikkat! Temmuz ayında maaşlar ne kadar olacak? İşte cevabı…


Web Banner

Emekli ve memurun maaş artışında ocak ve temmuz ayında geriye dönük açıklanan 6 aylık enflasyon verileri belirleyici oluyor. Memur ve memur emeklisi için maaş zammını belirleyen diğer faktör ise iki yılda bir yenilenen toplu sözleşme görüşmeleri. Haziran ayında enflasyonun da belli olmasıyla memur ve emeklinin maaş zammı netleşmiş olacak.  Peki Temmuz ayında maaşlar ne kadar olacak? İşte olası tahminler…

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınına açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: 

BUGÜNKÜ TOPLANTIDA EK ZAM GÜNDEME GELİR Mİ?

“Memurlarımıza aslında senede 2 defa zam söz konusu. Burada hem ocakta yüzde 5’lik zam vardı. Bu toplu iş sözleşmesine göre belirleniyordu. Temmuzda yüzde 7’lik zam söz konusuydu. Ancak artan enflasyon ortamıyla beraber bu yüzde 5’lik zam 2.5 puan artırıldı. Seyyanen zam ile beraber geldi.

Memur ve memur emeklilerimize bu belirlenen oran ve enflasyon farkı verilecek. Bugün itibarıyla yüzde 35’lik zam memur ve memur emeklilerimize, sigorta ve Bağ-Kur emeklilerimize yapılacak zamdır. Ancak bu zamla beraber 6 bin 429 lira olan en düşük memur maaşı 9 bin lira seviyesine gelecek. Biz de diyoruz ki bu yeterli midir? Bu tüm toplum nezdinde yeterli bir tutar olarak gözükmüyor. Acaba devletimiz yeni bir seyyanen zam yapar mı? Şimdi yüzde 35’lik enflasyon farkı var haziranda en kötü yüzde 2’lik enflasyon farkı ortaya çıkarsa bu yüzde 37’ye gelir, devlet seyyanen bir zam daha yaparsa 3 puanlık, bu seviye yüzde 40’a gelir.

Daha önce CHP bir önerge vermişti. Yılda iki defa artış belirlensin diye. Memur ve memur emeklilerine yapılacak artışlarla ilgili görüşmeler olmuştu. Şu anda gündemimizde yok denmişti. Devletimiz asgari ücretteki vergiyi kaldırmakla birlikte nasıl artış yaptıysa, yine aynı şekilde sigorta primlerinin ve damga vergilerinin düzenlenmesiyle beraber bu artışı yansıtabilir.

Memurlara yılda 2 defa bu artış yapılabileceği gibi asgari ücretliler tek sefer yapılabilir. Şu anda bir artış öngörülmüyor ancak memurlarımıza şu anda en düşük yüzde 35’lik zam yolda.

ASGARİ ÜCRETE ZAM OLUR MU?

Asgari ücrete zam bir kere yapılabiliyor. Geçen dönemde yüzde 50’den fazla bir artış yapıldı. Bu artışla vergiler ortadan kaldırıldı. Asgari ücret üzerinde işsizlik payı ve sigorta primi, işveren üzerindeki sigorta primi ve işsizlik primi var. Bunların kaldırılmasıyla beraber yıl ortasında asgari ücrette düzenleme yapılabilir. Ancak kanuni olarak asgari ücrete zam yapılabilme imkanı yoktur.

Asgari ücret en düşük ödenebilecek ücrettir. Şu anda asgari ücrete yılda 1 kere zam görülüyor.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI İÇİN ZAM SÖZ KONUSU OLABİLİR Mİ?

Kanuni olarak asgari ücretliye zam yapıldı diyerek özel sektör çalışanlarına zam yapılamıyor. 4 bin 253 TL özel sektörde en düşük verilebilecek maaştır. Özel sektöre yapılan artışla beraber diğer kademelere işverenlerimiz artış yapılabiliyor. Asgari ücretin belirlenmesiyle bu artışı yapmak zorunda değiller ayda bir zam yapabilirler. Çalışanı düşündüğümüz kadar işvereni de düşünmemiz gerekiyor. İşveren üzerinde enflasyonist baskı var. Pandemi sonrası enflasyon var. Sanayicimiz de zam yaparsa bunu fiyatlara yansıtacaktır. Özel sektörün yapacağı zam tamamen işverenin elindedir ve kanuni olarak bir zorunluluk yoktur.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR3600 ek göstergede maaşlar ne kadar artacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya canlı yayında anlattıHaberi Görüntüle

 

Web Banner
Web Banner