Lise eğitimi kısalıyor mu? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Lise eğitimi kısalıyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2012’den bu yana uygulanan 4+4+4 eğitim sisteminde köklü bir değişiklik için hazırlıklara başladı. Yeni model ile lise süresini kısalsacak ve eğitim sistemi daha esnek hale gelecek.


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim sisteminde yeni bir dönüşümün sinyallerini verdi. 2012 yılından bu yana uygulanan 12 yıllık zorunlu eğitimi temel alan 4+4+4 modeli yerine, 2+2 ya da 3+1 modelleri üzerinde çalışmaların başladığı öğrenildi. Bakanlık kaynakları, bu iki alternatif sistemin değerlendirme aşamasında olduğunu bildirdi.

Bakan Tekin: Zorunlu eğitim konusunda rahatsızlıklar var

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada bazı sektör temsilcilerinin mevcut sistemle ilgili memnuniyetsizliklerini dile getirdiğini belirtti. “Sahada, 12 yıllık zorunlu eğitim konusunda rahatsızlıklarını dile getiren, iş dünyası gibi bazı kesimler var. Ara eleman temininde güçlük çektiklerini söylüyorlar,” diyen Tekin, eğitim süresi ve lise yapısına ilişkin değişim ihtiyacını doğruladı.

Lise eğitimi kısalıyor

Yeni modellerden biri olan “3+1” sistemi, lise eğitiminin ilk üç yılının zorunlu, son yılının ise üniversiteye hazırlık süreci olarak planlanmasını öngörüyor. Diğer alternatif olan “2+2” modeli ise ilk iki yılsonunda öğrencilere diploma verilmesini ve kalan iki yılın akademik ya da mesleki tercihe bırakılmasını hedefliyor.

Esnek ve modüler yapı önerisi

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, yaptığı açıklamada sistemin bireyselleştirilmiş ve modüler bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirtti. Yavuz, esnek müfredat modeline dikkat çekerek şunları söyledi:
“Lisenin son yıllarının isteğe bağlı hale getirildiği, okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olduğu, STEM alanlarına dayalı müfredatların geliştirildiği bir yapı gündemimizde. Ayrıca çevrim içi eğitim günleri ile dijital öğrenme becerilerinin artırılması da hedeflenmektedir.”

Eğitim uzmanından 2+2 sistemine uyarı

Eğitim Uzmanı İlhan Sevin, söz konusu değişikliklerin eğitimde kaliteyi artırma potansiyeli taşıdığını ancak sistemin dikkatli kurgulanması gerektiğini vurguladı. Sevin, özellikle 2+2 modeliyle ilgili kaygılarını şu sözlerle dile getirdi:
“Bu sistemde 2 yıl eğitim alan öğrenciler, isterlerse 2 yıl daha devam edebilecekler. Ancak eğitim gibi temel bir kamu hizmetinde ‘isteğe bağlılık’ kavramı sorun yaratabilir. Eğitimde tercihlere dayalı yapı, eşitliği zedeleyebilir.”

Yeni sistem ne zaman hayata geçecek?

MEB tarafından net bir tarih açıklaması yapılmasa da, hazırlıkların orta vadeli bir takvime göre sürdürüldüğü belirtildi

 

Atama, Bağ-Kur’lu, bağkur, başvuru, borçlanma, ÇALIŞAN, Cumhurbaşkanlığı, dairesi, Danıştay, disiplin cezaları, Döviz, EĞİTİM, emekli, emekli sandığı, emeklilik, enflasyon, Esastan İptal Kararı, flaş, flaşhaber, Güncel, gundem, İçişleri Bakanı, işçi, işveren, izin, kamu, Kamudan, koşullar, KPSS, maaş, MEB, mebhaber, memur, memur haber, memur haberleri, mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma, ödeme, Ödemeler, Öğretmen, okul müdürleri, okullar, Otomobil, Ötv, para, para iadesi, politika, prim iadesi, Resmi Gazete, sağlık, Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, SGK, son dakika, sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik merkezi, ssk, Şube Müdürlüğü, taşeron, Ticaret Bakanlığı, toplu, toplu para, Twitter, yargıtay, yerleştirme sonuçları, yüz yüze eğitim, zam haberleri