Kur korumalı hesaplar için yeni adım: Çıkış sürüyor! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kur korumalı hesaplar için yeni adım: Çıkış sürüyor!

Bu haber 14 Eylül 2023 - 7:57 'de eklendi ve 163 kez görüntülendi.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışı hızlandırmak isteyen bankalar vites artırdı. Son 2 hafta içinde Kur Korumalı Mevduat hesapları 60 milyar lira gerileme gösterdi.

Öte yandan KKM’den ayrılıp TL mevduata geçmek isteyenlere ise yüzde 45 faiz veriyor. Yatırım Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, “Devasa büyüklüğe gelen bir üründen bir anda çıkmak kolay değil. Özellikle KKM’den TL’ye dönenlere, yani parasını TL’de tutup vade uzatmak isteyenlere değil. onlara yüzde 35 ama KKM hesabını kapatıp TL’ye geçmek isteyenlere yüzde 45’lerde bir getiri var.” açıklamasında bulundu.

Yılmaz, “Şimdi KKM faizi aşağı, TL faizi yukarı çıkartılarak bir miktar yatırımcı teşvik edilmeye çalışılıyor. Ürün hala rafta ve kullanılmaya devam ediliyor. Yani paranızı KKM’de değerlendirebiliyorsunuz. Oradaki yaratılmak istenen şey cazibeyi aşağı çekmek.” dedi.

Kur Korumalı Mevduatın toplam büyüklüğü geçen hafta açıklanan son verilere göre 3 trilyon 348 milyar lira düzeyinde.

MERKEZ BANKASI’NDAN YENİ ADIM! KKM’DE ZORUNLU KARŞILIK ORANI YÜKSELTİLDİ

Merkez Bankası, 6 ay vadeli Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılıkları 10 puan artırarak yüzde 25’e çıkardı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRKredi kartı kullananlar dikkat: Bakan Şimşek sinyali vermişti, 4 farklı önlemHaberi Görüntüle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.

TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli Kur Korumalı Mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25’e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

Daha önce kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15’ti.

Böylece piyasada oluşan TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Aynı zamanda TL vadeli mevduatlar desteklenirken, KKM’de uzun vade öne çıkarılacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRiPhone zamlanmadı analistler notu kırdı!Haberi Görüntüle

TCMB Para Politikası Kurulu’nun 24 Ağustos 2023 tarihli kararıyla faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği belirtilmişti.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN